Britannian parlamentti torjui pääministerin esityksen uusista parlamenttivaaleista

LONTOO

Britannian parlamentin alahuone ei hyväksynyt pääministeri Boris Johnsonin hallituksen esitystä uusien parlamenttivaalien järjestämisestä. Kansanedustajista 298 tuki vaaleja ja 56 vastusti niitä. Vaalien tueksi olisi tarvittu 434 ääntä eli kaksi kolmasosaa äänistä.

Oppositioon kuuluva työväenpuolue pidättäytyi äänestämästä. Puolue ilmoitti jo aiemmin, ettei se aio äänestää uusien vaalien puolesta vielä tässä vaiheessa.

Aiemmin illalla alahuone hyväksyi muutosehdotuskierroksen läpi käyneen version opposition lakiesityksestä, jonka tarkoitus on estää sopimukseton EU-ero.

Esitys hyväksyttiin äänin 327–299. Lakiehdotus hyväksyttiin aiemmassa äänestyksessä ennen muutosehdotuksia äänin 329–300.

Laki edellyttäisi pääministeriä pyytämään EU:lta lykkäystä brexitiin, jos uutta erosopimusta EU:n kanssa ei ole syntynyt lokakuun EU-huippukokoukseen mennessä. Britannian on ollut määrä erota EU:sta 31.  lokakuuta, mutta laissa kaavailtu jatkoaika jatkuisi ensi tammikuun loppuun saakka.

Pääministeri Boris Johnson vastustaa lykkäystä ja haluaa mieluummin ennenaikaiset parlamenttivaalit 15.  lokakuuta. Johnsonin mukaan maan on nyt päätettävä, lähteekö Brysseliin hän vai opposition johtaja. Pääministerin mukaan lakiesitys estää neuvottelemisen EU:n kanssa.

–  Mielestäni on hyvin surullista, että kansanedustajat ovat äänestäneet näin. He ovat laiminlyöneet velvollisuutensa, Johnson sanoi tuoreimman äänestyksen jälkeen.

Uusien vaalien mahdollisuus horisontissa

Illan edetessä parlamentissa väittely jatkui ennen äänestystä uusien vaalien järjestämisestä.

–  Tämä pääministeri väittää, että hänellä on strategia, mutta hän ei voi kertoa meille tai EU:lle, mikä se on. Hänellä ei ole yhtään mitään. Jos hänellä on brexit-suunnitelma, hänen pitäisi panna se kansan eteen joko kansanäänestyksenä tai vaaleina, työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi Johnsonin puheen jälkeen.

Corbyn tähdensi, ettei sopimuksettomalle brexitille ole kansan tai parlamentin mandaattia, mikä osoitettiin jälleen päivän äänestyksessä.

Mayn sopimus heräsi kuolleista

Äänestyksen edellä nähtiin erikoinen käänne, kun edellisen pääministeri Theresa Mayn neuvottelema EU-erosopimus näennäisesti palasi kuolleista jälleen äänestettäväksi parlamentissa.

Tämä käänne nähtiin, kun eräs lakiesitykseen tehdyistä muutosehdotuksista hyväksyttiin oletuksena sen vuoksi, ettei hallituksen puolella ollut ääntenlaskijoita. Brittimedioiden mukaan on toistaiseksi epäselvää, tapahtuiko tämä vahingossa vai jonkinlaisen juonen osana. Tapahtuneen seurauksista on myös epävarmuutta.

Mayn sopimus kaatui parlamentin äänestyksissä useita kertoja jo aiemmin.

Lähteet: Guardian, Parliamentlive.tv

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko