Ainakin kaksi on kuollut Chilen mellakoissa – sotilaat partioivat kaduilla ensi kertaa sitten Pinochetin diktatuurin kaatumisen

SANTIAGO

Chilessä ainakin kaksi ihmistä kuoli sunnuntain vastaisena yönä väkivaltaisiksi yltyneissä mielenosoituksissa, kertoi pääkaupunki Santiagon pormestari Karla Rubilar. Mielenosoittajien hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa, yhdysvaltalaisen Walmart-ketjun supermarketissa syttyi tulipalo, jossa kaksi ihmistä paloi kuoliaaksi. Lisäksi yksi sai erittäin vakavia palovammoja.

Kuolonuhrit olivat ensimmäiset Santiagon pari päivää kestäneissä mellakoissa, joissa mielenosoittajat ovat sytyttäneet busseja ja metroasemia tuleen ja ottaneet yhteen mellakkapoliisien kanssa. Poliisi on hajottanut väkijoukkoja vesitykeillä.

Santiagoon julistettiin yöksi ulkonaliikkumiskielto, ja kaupungin kaduille marssitettiin 10  000 sotilasta partioimaan. Tästä huolimatta mellakointi jatkui Santiagossa myös sunnuntaina, ja ulkonaliikkumiskieltoa jatkettiin.

–  Analysoituani tilannetta ja tänään sattuneiden kauhistuttavien tapahtumien takia olen päättänyt jäädyttää vapauksia ja liikkumista täydellisellä ulkonaliikkumiskiellolla, totesi Santiagon turvallisuutta valvova kenraali Javier Iturriaga.

Kipinä Chileä kuumentaneisiin mielenosoituksiin syntyi metrolippujen ja muun julkisen liikenteen hinnankorotuksista. Sittemmin Chilen presidentti Sebastian Pinera on ilmoittanut, että korotukset on toistaiseksi peruttu. Mielenosoittajien tyytymättömyyden taustalla on kuitenkin laajempi huoli maan taloudesta ja toimeentulosta, sillä esimerkiksi terveydenhuolto, elintarvikkeet ja vuokrat ovat kallistuneet ja eläkkeet ovat pieniä.

Pinera on sanonut, että mielenosoittajilla on kyllä hyviä syitä lähteä kaduille, mutta heidän pitäisi osoittaa mieltään rauhallisesti.

–  Kenelläkään ei ole oikeutta käyttää brutaalia ja rikollista väkivaltaa, hän painotti.

Kattilamielenosoitukset äityivät mellakoiksi

Kahakoiden seurauksena maahan julistettiin hätätila, mutta se ei ole toistaiseksi rauhoittanut tilannetta.

Mielenosoitukset alkoivat lauantaina rauhallisina mutta meluisina, kun tuhannet chileläiset kokoontuivat kaduille kalisuttelemaan patoja ja kattiloita. Myöhemmin päivällä protestit kuitenkin yltyivät mellakoiksi muun muassa presidentin palatsin ja Plaza Italian lähettyvillä.

Perjantaina mielenosoittajat sytyttivät tuleen paikallisen energiayhtiön ja pankin pääkonttorit sekä useita metroasemia. Turvallisuusviranomaisten mukaan yli 300 ihmistä pidätettiin ja yli 150 poliisia loukkaantui.

Mellakoiden vuoksi Santiagon kaduille määrättiin sotilaita partioimaan ensimmäistä kertaa sitten Augusto Pinochetin diktatuurin kaatumisen vuonna 1990.

Hätätila Santiagoon ja sen lähialueille julistettiin 15 päiväksi, ja sen oli tarkoitus rajoittaa kansalaisten liikkumista ja kokoontumista. Esimerkiksi Valparaisossa mielenosoittajat polttivat kauppoja, metroasemaa ja Chilen vanhimman sanomalehden toimitusta.

Chilen tulotaso on Latinalaisen Amerikan korkein ja talouden odotetaan kasvavan. Pinnan alla kytee kuitenkin tuhrautumista kasvavista elinkustannuksista, matalista eläkkeitä ja sosiaalisesta epäoikeudenmukaisuudesta.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko