Chilen presidentin mukaan maa on ajautumassa sotaan, armeijan komentaja toppuuttelee – pääkaupunkiin ulkonaliikkumiskielto jo kolmanneksi yöksi

SANTIAGO

Chilen pääkaupunkiin Santiagoon on jälleen julistettu ulkonaliikkumiskielto iltakahdeksan ja aamukuuden välille. Yöllinen kielto on ollut voimassa myös kahtena edellisenä yönä.

Santiagossa ja muualla Chilessä on viime päivinä ollut mellakoinniksi yltyneitä mielenosoituksia.

Mellakoissa on kuollut ainakin 11 ihmistä, minkä lisäksi noin 1  500 ihmistä on pidätetty. Santiagon metropolialueelle ja yhdeksään muuhun maakuntaan on julistettu poikkeustila, ja sotilaat ovat partioineet kaduilla.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkea edustaja, Chilen entinen presidentti Michelle Bachelet on vedonnut hallitukseen tilanteen ratkaisemiseksi.

Chilen presidentin Sebastian Pineran mukaan maa on ajautumassa sotaan. Chilessä ei ole ollut näin levotonta vuosikymmeniin.

–  Olemme sodassa leppymätöntä ja voimakasta vihollista vastaan, joka ei kunnioita mitään eikä ketään ja on valmis väkivaltaan ja rikoksiin vailla rajoja, Pinera sanoi toimittajille armeijan komentajan Javier Iturriagan kanssa pitämänsä hätäkokouksen jälkeen.

Maan pääkaupungissa Santiagossa metroliikenne keskeytettiin perjantaina, kun mielenosoittajat polttivat ja tuhosivat asemia. Maanantaina metroverkosto kuitenkin aukesi osittain. Monet työnantajat peruivat maanantain työpäivän, ja suurin osa kouluista ja yliopistoista piti ovensa säpissä.

Iturriaga oli presidenttiä hillitympi tänäisissä lausunnoissaan. Hän kuvaili Santiagoa rauhalliseksi ja huomautti, että 17 supermarkettia oli auki, samoin monet bensa-asemat ja apteekit.

–  Minä olen onnellinen enkä ole sodassa kenenkään kanssa, hän totesi.

Kiukun taustalla epätasa-arvo

Iturriagan lausunnoista huolimatta tilanne on edelleen kireä. Sotilaat ovat partioineet metroasemien ulkopuolella ja sotilasajoneuvoja on parkkeerattu kaduille presidentin palatsin lähettyville. Sunnuntaina lähes kaikki julkinen liikenne oli seisahduksissa ja kauppoja kiinni sekä monia kansainvälisiä lentoja peruttu.

Maan pääkaupunki Santiagon metropolialueelle ja yhdeksään muuhun maakuntaan on julistettu poikkeustila. Sotilaat on nyt komennettu kadulle ensimmäisen kerran sitten Augusto Pinochetin vuosien 1973–1990 diktatuurin.

Protestit alkoivat viime viikolla mielenosoituksina julkisen liikenteen hinnankorotuksia vastaan, mutta ne äityivät väkivaltaisiksi mellakoiksi.

Mielenosoittajien tyytymättömyyden taustalla on huoli maan talouskehityksestä ja toimeentulosta. Vaikka Chile on Latinalaisen Amerikan vaurain maa, elinkustannukset ovat nousseet ja esimerkiksi eläkkeet ovat surkeita. Talouskasvuluvut näyttävät lupaavilta, mutta maa on monilla mittareilla hyvin epätasa-arvoinen.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko