Demokraattien raportti: Todisteet Trumpin väärinkäytöksistä "mittavat"

WASHINGTON

Todisteet Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin syyllistymisestä virkarikokseen ovat mittavat, sanoo Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunta loppuraportissaan.

Raportin mukaan todisteet puoltavat sitä, että Trump olisi syyllistynyt väärinkäytöksiin, jotka voisivat johtaa hänen viraltapanoonsa. Tiistaina julkaistun raportin mukaan Trump henkilökohtaisesti ja välillisesti pyysi vierasta hallintoa eli Ukrainaa edesauttamaan uudelleenvalintaansa. Väitteiden mukaan Trump olisi pidättänyt sotilasapua Ukrainalta, jotta voisi painostaa maan johtoa etsimään kielteistä tietoa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenista ja tämän pojasta.

Raportin mukaan Trump vaaransi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden ja yritti estää toimiinsa kohdistuvan tutkinnan.

–  Presidentti asetti oman henkilökohtaisen ja poliittisen etunsa Yhdysvaltain kansallisen edun edelle, pyrki heikentämään Yhdysvaltain vaaliprosessin koskemattomuutta ja vaaransi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden, raportissa sanotaan.

Edustajainhuoneen demokraatit aloittivat virkarikostutkinnan, koska katsovat Trumpin käyttäneen asemaansa väärin oman etunsa ajamiseksi. Demokraattien on kerrottu tähtäävän siihen, että edustajainhuone äänestää virkasyytteen nostamisesta ennen vuoden loppua. Jos syyte nostetaan, Trumpin viraltapanoa käsiteltäisiin senaatissa tammikuussa.

Valkoinen talo vertasi raporttia "kellaribloggarin" kirjoituksiin

Valkoinen talo kiisti valiokunnan raportin todistavan mitään väärinkäytöksiä. Valkoisen talon tiedottaja Stephanie Grisham soimasi tiedusteluvaliokuntaa ja sen johtajaa demokraattien Adam Schiffiä yksipuolisesta toiminnasta.

–  Yksipuolisen huiputusprosessin päätteeksi Schiff ja demokraatit epäonnistuivat täysin tuomaan esiin mitään todisteita siitä, että presidentti Trump olisi toiminut väärin, Grisham sanoi.

–  Tämä raportti heijastelee vain heidän turhaumiaan. (Tiedusteluvaliokunnan) Puheenjohtaja Schiffin raportti on kuin kellaribloggarin jaarittelua, jossa yritetään todistaa jotain, vaikka mistään ei ole todisteita.

Edustajainhuoneen republikaanit julkaisivat oman, Trumpin toimia puolustavan raporttinsa maanantaina.

Trump on kiistänyt kaikki syytökset virkarikoksista ja kutsunut tutkintaa noitavainoksi.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa