Koronaviruksen vastainen biljoonaluokan apupaketti kompastui senaatin äänestyksessä Yhdysvalloissa – ensimmäisellä senaattorilla todettu koronavirustartunta

WASHINGTON

Yhdysvalloissa koronaviruksen talousvaikutuksia lieventämään kaavailtu jopa kahden biljoonan dollarin apupaketti on kaatunut senaatin äänestyksessä. Esitys kaatui senaatin demokraattien vastustukseen, sillä yksikään demokraattisenaattoreista ei äänestänyt esityksen puolesta.

Republikaanien riveistä puuttui viisi senaattoria, jotka eivät päässeet osallistumaan äänestykseen koronaviruskaranteenien vuoksi.

Ehdotettu tukipaketti on mittakaavaltaan omaa luokkaansa. Biljoona on tuhat miljardia. Tukipaketin läpimeno vaatii vähintään 60 senaattorin tuen, eli käytännössä tuen molempien suurten puolueiden senaattoreilta. Esitys kaatui tasaisin äänin 47–47.

Senaatin demokraattien mukaan nykyinen esitys ei tee tarpeeksi auttaakseen koronakriisistä kärsiviä amerikkalaisia. Apupaketin sisällöstä neuvotellaan yhä, ja tänään välivaiheen äänestyksessä ollut paketti oli vielä keskeneräinen, kertoo CNN. Paketin tarkoituksena on tukea muun muassa yrityksiä, perheitä ja sairaaloita.

"Meillä ei ole aikaa leikkiä"

Senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell suomi demokraatteja ankarin sanankääntein äänestystuloksen jälkeen.

–  On absurdi ajatus, että meillä olisi aikaa leikkiä Amerikan kansantaloudella ja Amerikan kansalla. Meidän on annettava kansalle viesti, että saamme tämän homman hoidettua, McConnell sanoi.

Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer arvosteli esitystä siitä, ettei se suojele tarpeeksi riuskoin ottein työntekijöitä, joista miljoonat ovat vaarassa menettää työpaikkansa.

Schumerin mukaan nyt äänestetty esitys keskittyy suuryritysten auttamiseen ja laiminlyö työntekijät. Hän kuitenkin viesti, että neuvotteluja ollaan valmiita jatkamaan.

–  Lisäajan kanssa uskon, että voimme saavuttaa pisteen, jossa esitys on tarpeeksi lähellä sitä, mitä kansakunta tarvitsee. Emme kuitenkaan ole siinä pisteessä vielä, Schumer sanoi.

Ensimmäisellä senaattorilla todettiin tartunta

Yksi äänestyksestä puuttuneista republikaanisenaattoreista oli Kentuckyn osavaltiota edustava Rand Paul, joka on saanut koronavirustartunnan. Senaattorin edustajat kertoivat asiasta Twitterissä ennen äänestystä. 57-vuotias Paul on ensimmäinen senaatin jäsen, jolla on todettu koronavirustartunta.

Utahin osavaltiota edustavat republikaanisenaattorit Mitt Romney ja Mike Lee ryhtyivät niin ikään vapaaehtoiseen karanteeniin kuultuaan Paulin tartunnasta, kertoo muun muassa CNN. Myös muut senaattorit hakevat lääkärin neuvoa.

–  Pyydämme lääkäriltä neuvoa sopivista toimenpiteistä niille, jotka ovat olleet tekemisissä senaattorin kanssa. Amerikkalaiset ympäri maan ovat vastaavassa tilanteessa, ja se vain korostaa lisätuen saamisen tärkeyttä, kertoi senaatin republikaanien ryhmäjohtaja John Thune CNN:lle.

Rand Paul oli yksi kahdeksasta republikaanisenaattorista, jotka äänestivät koronaviruksen toista apupakettia vastaan viime viikolla. Silloinen paketti läpäisi senaatin äänin 90–8.

Ainakin 32 000 tartuntaa, yli 254 000 ihmistä testattu

Yhdysvalloissa on todettu yhteensä ainakin 32  000 koronavirustartuntaa, kertoo uutiskanava CNN. Vähintään 400 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

Varapresidentti Mike Pencen mukaan ainakin 254  000 amerikkalaista on testattu. Luvussa ei ole mukana esimerkiksi yksityisten laboratorioiden tekemiä testejä.

CNN:n mukaan hallinto julkisti nyt ensimmäistä kertaa tarkkoja lukuja testattujen määristä.

Koronavirustartuntojen määriä maailmanlaajuisesti seuraavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan tartuntoja on Yhdysvalloissa todettu yli 33  000.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko