Espanjan pääministeri kutsui oppositiojohtajia hätätapaamisiin Katalonian takia

BARCELONA

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez on järjestänyt hätäkokouksia oppositiojohtajien kanssa Katalonian tilanteen takia. Pääministeri tapasi jo aamusta konservatiivisen PP-puolueen johtajan, ja hänen on määrä vielä tänään tavata vasemmistolaisen Podemos-puolueen ja keskusta-oikeistolaisen Ciudadanos-puolueen johtajat.

Tuhansia mielenosoittajia on lähtenyt tänään kävelemään Kataloniassa sijaitsevista kylistä kohti Barcelonaa. Heidän on määrä kokoontua Barcelonassa ylihuomenna perjantaina. Ammattiliitot ovat myös kehottaneet katalonialaisia ryhtymään perjantaina yleislakkoon.

Yön aikana pidätettiin yli 50 ihmistä

Espanjan poliisi kertoi aiemmin tänään pidättäneensä Kataloniassa viime yön aikana yli 50 ihmistä väkivaltaisuuksien takia. Poliisin mukaan Katalonian itsenäisyyden kannattajat järjestivät istumamielenosoituksia Espanjan hallinnon rakennuksien luona useissa eri kaupungeissa myöhään eilen. Esimerkiksi Barcelonassa mieltään osoitti arviolta 40  000 ihmistä ja Gironassa arviolta 9  000, poliisi kertoo.

Poliisin mukaan mielenilmaukset yltyivät useissa kaupungeissa yhteenotoiksi viranomaisten kanssa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Barcelonassa poliisi rynnisti päin satoja naamioituneita mielenosoittajia, jotka muun muassa heittelivät poliiseja kohti esineitä ja sytyttivät roska-astioita tuleen.

Espanjan sisäministeriön mukaan yli 72 poliisia on loukkaantunut yhteenotoissa. Keskushallinto kertoi aiemmin tänään, että useita katuja Barcelonassa on poissa käytöstä, koska niitä siivotaan yöllä sytytettyjen roska-astiapalojen jäljiltä. Paloja sytytettiin lähes 160.

Mielenosoitukset alkoivat maanantaina sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Maanantaina mielenosoittajat valtasivat muun muassa Barcelonan lentokentän, minkä vuoksi lentoja peruttiin. Maanantaisissa mielenosoituksissa loukkaantui pelastushenkilöstön mukaan hieman yli 130 ihmistä. Yli sata heistä oli mukana yhteenotoissa El Pratin lentokentällä Barcelonassa.

Espanjan hallitus tuomitsi Barcelonan protestit

Espanjan hallitus on tuominnut protestit. Tiedotteen mukaan mielenosoittajat eivät ole "rauhallinen ryhmä" vaan protestit on organisoinut "katuväkivaltaa" käyttävä ryhmä, joka yrittää pilata yhteiselon Kataloniassa.

Katalonian parlamentin edustajan Roger Torrentin mukaan mielenosoitukset taas osoittavat, että ihmisten vangitseminen ei ratkaise mitään.

Mielenosoituksia on kutsunut koolle Demokraattinen tsunami -ryhmä, joka ohjeistaa mielenosoittajia anonyymisti muun muassa viestipalvelu Telegramissa. Ryhmällä on sovelluksessa 150  000 seuraajaa, vaikka se ilmestyi sosiaaliseen mediaan vasta viime kuussa.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko

Uusimmat Kotimaan uutiset