EU tekee yhdysvaltalaisen Modernan kanssa sopimuksen 160 miljoonasta rokoteannoksesta – Venäjä kertoo koronarokotteensa tehon olevan 95 prosenttia

BRYSSEL

Euroopan unioni on solmimassa sopimuksen koronarokotteesta yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan kanssa, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo. Huomisen aikana viimeisteltävä sopimus on EU:n kuudes rokoteostosopimus.

Sopimus takaa unionille 160 miljoonaa rokoteannosta. Keskitetyn osto-ohjelman kautta hankitut rokoteannokset jaetaan jäsenmaiden kesken.

Modernan rokotteen on kerrottu osoittautuneen testeissä lähes 95-prosenttisen tehokkaaksi.

–  Kliinisten tutkimusten perusteella tämä rokote on hyvin tehokas covid-19-tautia vastaan, von der Leyen sanoi.

Lisäksi komission puheenjohtaja sanoi, että sopimusta työstetään tällä hetkellä ainakin yhden muun valmistajan kanssa.

Von der Leyen arveli viime viikolla, että unioni voisi hyväksyä kaksi koronavirusrokotetta vielä tämän vuoden loppuun mennessä. Puheenjohtajan arviot koskivat yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin yhdessä kehittelemää rokotetta sekä Modernan kehittelemää rokotetta,

EU:ssa myyntilupa-arviointia tekee Euroopan lääkearviointivirasto (EMA).

Venäjä kertoo koronarokotteensa tehon olevan 95 prosenttia

Venäjän mukaan sen Sputnik V -koronavirusrokote on todettu tutkimuksissa 95-prosenttisen tehokkaaksi. Rokotteen kehittämisessä ovat olleet mukana muun muassa maan terveysministeriö ja valtion Galameja-tutkimuslaitos.

Kehittäjien mukaan käsitys rokotteen tehosta perustuu ensitietoihin kliinisistä kokeista. Tiedot on saatu 42 päivää ensimmäisen rokoteannoksen antamisen jälkeen. Kehittäjät eivät kuitenkaan maininneet, kuinka monesta koehenkilöstä saatuihin tietoihin lukema perustuu.

Vastaavanlaisesta rokotteen tehosta ovat aiemmin kertoneet Moderna sekä rokotteen yhteistyössä kehittäneet Pfizer ja Biontech. Brittiläinen AstraZeneca puolestaan ilmoitti, että sen yhteistyössä Oxfordin yliopiston kanssa kehittämä koronarokote on testeissä ollut tehokkuudeltaan noin 70 prosenttia. Ei ole kuitenkaan selvää, ovatko testausmenetelmät täysin vertailukelpoisia.

Sputnik-rokote aiotaan tuoda myös kansainvälisille markkinoille. Yhden ihmisen rokottamiseen vaadittavien kahden rokoteannoksen kerrotaan maksavan hieman yli kahdeksan euroa, mutta Venäjän kansalaisille se on ilmainen.

Rokotteen kerrotaan säilyvän jääkaappilämmössä, kun esimerkiksi Pfizerin rokote vaatii lähes –70 asteen lämpötilan säilyäkseen.

Venäjän rokote syntyi epäilyttävän nopeasti

Venäläisrokotteesta kerrottiin ensimmäisen kerran jo elokuussa, jolloin se oli ensimmäinen koronavirusta vastaan kehitetty rekisteröity rokote. Venäjä kehitti rokotteen erittäin nopeasti, mikä on herättänyt länsimaissa epäilyksiä siitä, että rokotteen testauksessa on oikaistu.

Syyskuussa venäläistutkijat kertoivat tiedelehti Lancetissa, että Sputnik-koronarokotteen ensimmäisissä testeissä kaikki rokotetut alkoivat kehittää vasta-aineita virukselle rokotuksen jälkeen eikä merkittäviä sivuvaikutuksia ilmennyt.

Asiantuntijoiden mukaan testiryhmä oli kuitenkin aivan liian pieni, jotta rokotteen tehosta voitaisiin tehdä varmoja johtopäätöksiä. Testejä tehtiin kahdella ryhmällä, jossa kummassakin oli 38 tervettä 18–60-vuotiasta ihmistä.

Myös Venäjällä kansalaiset ovat suhtautuneet rokotteeseen epäileväisesti. Levada-tutkimuslaitoksen lokakuussa tehdyssä kyselyssä 59 prosenttia vastaajista ilmoitti olevansa haluton ottamaan kotimaassa kehitettyä rokotetta.

Itävalta aloittamassa rokotukset tammikuussa

Itävalta suunnittelee aloittavansa koronavirusrokotukset tammikuussa, kertoo maan terveysministeri Rudolf Anschober.

Ensimmäisenä rokotetaan ikääntyneet kansalaiset, riskiryhmiin kuuluvat ja terveydenhoidon ammattilaiset.

Itävalta aikoo ostaa yli 16 miljoonaa annosta koronarokotetta Euroopan unionin välityksellä.

Vähemmän kiireellisten väestöryhmien rokotukset on määrä aloittaa huhtikuussa.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa

  • Uutiset
  • Urheilu