EU tyytymätön Italian ja Ranskan budjettiesityksiin – myös Suomelta kyseltiin julkisten menojen kasvusta

BRYSSEL

Euroopan komissio vaati tiistaina Italialta ja Ranskalta nopeita lisäselvityksiä niiden ensi vuoden budjettiesityksistä. Komission mukaan Italian budjetti ei ole linjassa valtion velan vähentämistä koskevien vaatimusten kanssa, joista on sovittu vakaus- ja kasvusopimuksessa.

Italian EU:lle toimittamassa budjettiluonnoksessa valtion velka olisi 2,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tämä ei kirjeen allekirjoittaneiden EU:n talouskomissaarien Valdis Dombrovskisin ja Pierre Moscovicin mukaan riitä siihen, että Italian massiivinen valtionvelka vähenisi.

Ranskan budjettiesityksessä puolestaan on mukana yhdeksän miljardin veronleikkaukset, joiden hallitus toivoo suitsivan Ranskaa kuukausikaupalla vaivanneita keltaliivien mielenosoituksia. EU:n mukaan leikkaukset eivät sovi yhteen unionin yhteisten budjettipelisääntöjen kanssa.

Myös Espanja. Portugali ja Suomi saivat komissiolta kirjeen, jossa pyydettiin selvityksiä.

Suomen julkiset menot kasvavat EU:n mukaan liikaa

Suomen saaman kirjeen syynä oli se, että maan julkiset menot kasvavat komission mukaan liikaa, ja komissio suosittelee hillitsemään kasvua.

Suomen lähettämässä vastauksessa valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo sanoo, että budjettia tulee tarkastella osana pitkän aikavälin tavoitteita. Julkinen talous on tarkoitus tasapainottaa vuoteen 2023 mennessä. Saarenheimon mukaan nyt investoidaan tulevaisuuteen kertaluonteisilla menoilla, jotka rahoitetaan valtion omaisuutta myymällä.

Saarenheimon mukaan Suomi ei ole vaarassa rikkoa EU:n sääntöjä, ja julkisen talouden alijäämä jää merkittävästi alle kolmen prosentin rajan. Saarenheimon mukaan Suomi ei näin ole syyllistynyt vakaus- ja kasvusopimuksen noudattamatta jättämiseen.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko