Euroopan ihmisoikeustuomioistuin: Venäjä vastuussa Litvinenkon tappamisesta

HELSINKI, STRASBOURG

Venäjän valtio oli vastuussa entisen kaksoisagentin Aleksandr Litvinenkon tappamisesta, katsoo Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT). Litvinenko kuoli Lontoossa vuonna 2006 juotuaan radioaktiivisella poloniumilla myrkytettyä teetä.

Tuomioistuimen tiistaina julkaistun tiedotteen mukaan on vahvaa näyttöä siitä, että salamurhan tehneet Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun toimivat Venäjän valtion agentteina. Tuomioistuin katsoo Litvinenkon murhan olleen Venäjän syytä, tiedotteessa sanotaan.

EIT:n mukaan Venäjän hallitus ei ole tarjonnut muuta tyydyttävää ja vakuuttavaa selitystä tapahtuneelle tai pystynyt kumoamaan brittiselvityksen löydöksiä.

Tuomioistuin ei löytänyt mitään todisteita siitä, että Lugovoilla tai Kovtunilla olisi ollut henkilökohtaista syytä tappaa Litvinenko. Jos he olisivat toimineet yksin, heidän saatavillaan ei myöskään olisi ollut myrkyttämiseen käytettyä harvinaista radioaktiivista ainetta, EIT katsoi.

Tuomioistuin katsoi myös, etteivät Venäjän viranomaiset olleet suorittaneet tapahtumista riittävää tutkintaa, jonka perusteella syylliset olisi voitu tunnistaa ja heitä olisi voitu rangaista.

Venäjä kiisti EIT:n päätöksen heti tuoreeltaan ja sanoi sitä "perusteettomaksi". Venäjä on toistuvasti kiistänyt syyllisyytensä Litvinenkon kuolemaan.

"Suunniteltu ja monimutkainen operaatio"

EIT:n mukaan Lugovoi ja Kovtun olivat matkustaneet Lontooseen tappaakseen Litvinenkon.

–  Suunniteltu ja monimutkainen operaatio, johon liittyy harvinaisen tappavan myrkyn hankinta, heidän matkajärjestelynsä sekä toistuneet ja pitkäaikaiset yritykset antaa myrkkyä viittaavat siihen, että Litvinenko oli operaation kohde, tiedotteessa kerrotaan.

Lugovoi ja Kovtun nimettiin salamurhan tekijöiksi jo Britanniassa vuonna 2016 julkaistussa selvityksessä. Myös brittiselvityksessä miesten katsottiin toimineen todennäköisesti Venäjän käskyjen mukaan.

Aleksandr Litvinenko työskenteli agenttina Venäjän turvallisuuspalvelussa FSB:ssä ja sitä ennen KGB:ssä ennen loikkaamistaan Britanniaan, josta hänelle myönnettiin turvapaikka. Litvinenko oli myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja tämän hallinnon kärkäs arvostelija.

Venäjä on kiistänyt syyllisyytensä Litvinenkon kuolemaan.

Kommentoi


Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa


  • Uutiset
  • Urheilu