AstraZenecan koronarokotteen teho jäi 70 prosenttiin – rokotteita kaivataan, sillä Eurooppaan saattaa alkuvuonna rantautua koronan kolmas aalto

HELSINKI, GENEVE

Euroopassa koronatoimet ovat olleet riittämättömiä, arvioi asiantuntija ja ennustaa ensi vuoden alkuun kolmatta korona-aaltoa. Maailman terveysjärjestö WHO:n koronatoimien erikoisedustaja, lääkäri David Nabarro kommentoi koronatilannetta sveitsiläislehti Solothurner Zeitungin haastattelussa.

Brittiläinen lääkejätti AstraZeneca liittyi tiistaina niiden yhtiöiden joukkoon, jotka ovat saaneet koronarokotteensa käyttökuntoon. Yhtiö ilmoitti, että sen yhteistyössä Oxfordin yliopiston kanssa kehittämä koronarokote on testeissä ollut tehokkuudeltaan noin 70 prosenttia.

AstraZenecan rokote ei vaikuttaisi olevan yhtä tehokas kuin sen kilpailijoiden Pfizer/Biontechin ja Modernan, joiden rokotteet ovat testeissä tehonneet yli 90-prosenttisesti. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan selvää, ovatko testausmenetelmät täysin vertailukelpoisia.

AstraZenecan rokotteen merkittävä etu on se, että se säilyy normaalissa jääkaappilämpötilassa puoli vuotta. Yhtiön mukaan se pystyy ensi vuoden aikana valmistamaan rokotetta jopa kolme miljardia annosta.

Eurooppaa uhkaa kolmas aalto

Rokotteet tulevat tarpeeseen, sillä Eurooppaa uhkaa ensi vuonna jo kolmas korona-aalto. Maailman terveysjärjestön WHO:n koronatoimien erikoisedustajan, lääkäri David Nabarron mukaan mantereen koronatoimet ovat olleet riittämättömiä.

Nabarron mukaan Eurooppa epäonnistui ensimmäisen aallon jälkeen epidemian hoidossa tarvittavan infrastruktuurin rakentamisessa kesällä. Tämän seurauksena tuli toinen korona-aalto.

Mikäli tarvittavaa infrastruktuuria ei rakenneta nyt, on edessä kolmas aalto vuoden 2021 alussa, ennustaa Nabarro.

Politicon mukaan EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen arvioi yhtä lailla viime kuussa, että osa Euroopan maista höllensi rajoituksiaan liian herkästi ensimmäisen aallon jälkeen. Von der Leyenin mukaan monet asiat tehtiin Euroopassa ensimmäisellä kerralla oikeansuuntaisesti, mutta ainakin osassa Eurooppaa koronatoimista luovuttiin liian aikaisin.

Saksassa voidaan rokottaa jo ennen joulua

Saksa saattaa aloittaa koronavirusrokotukset jo tämän vuoden aikana, sanoo maan terveysministeri Jens Spahn muun muassa Die Welt -lehden välittämässä haastattelussa.

Spahn sanoo olevansa erittäin optimistinen sen suhteen, että koronarokote saadaan hyväksyttyä ja käyttöön joulukuun aikana. Spahn kertoo antaneensa Saksan osavaltioille ohjeet, joiden mukaan niiden tulee olla valmiit aloittamaan rokotukset joulukuun puolivälissä.

Spahnin mukaan Saksaan on tulossa ensimmäisessä vaiheessa noin 300 miljoonaa rokoteannosta.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa

  • Uutiset
  • Urheilu