Floridan laivastotukikohdan ampuja julkaisi netissä manifestin Yhdysvaltoja vastaan ennen veritekojaan – miehellä ei alustavan arvion mukaan ollut yhteyksiä terroristiryhmiin

MIAMI

Floridan laivastotukikohdan ampujaksi epäilty saudiarabialainen kutsui Yhdysvaltoja pahan kansakunnaksi ennen hyökkäystään. Asiasta kertoo muun muassa jihadistista verkkokirjoittelua tarkkaileva SITE Intelligence Group -järjestö.

Järjestön mukaan epäilty julkaisi Twitterissä lyhyen manifestin, jossa mies kirjoitti vihaavansa Amerikkaa, koska maa syyllistyy joka päivä rikoksiin muslimeja ja koko ihmiskuntaa vastaan.

–  Vastustan pahuutta, ja Yhdysvallat on muuttunut pahan valtakunnaksi. En vihaa teitä, koska olette amerikkalaisia tai koska teillä on vapauksia. Vihaan teitä, koska joka päivä tuette, rahoitatte tai syyllistytte itse rikoksiin ei vain muslimeja, vaan kaikkea ihmisyyttä vastaan, mies kirjoitti.

Manifestissa mies myös tuomitsi Yhdysvaltain tuen Israelille ja lainasi al-Qaida-terroristiverkoston edesmennyttä johtajaa Osama bin Ladenia.

Miehellä ei tiedusteluviranomaisten alustavan arvion mukaan ollut yhteyksiä kansainvälisiin terroristiryhmiin, New York Times -lehti uutisoi. Lehden mukaan näyttää siltä, että mies oli radikalisoitunut omin päin.

Ampuja oli lentokoulutuksessa

Floridan tukikohta on Yhdysvaltain laivaston ulkomaalaisille antaman sotilaskoulutuksen keskus. Ampuja oli siellä lentokoulutuksessa. Hän ehti tappaa kolme ihmistä ja haavoittaa kahdeksaa ennen kuin paikalle tullut poliisi ampui hänet.

Kuusi muuta hyökkäyspaikan lähellä ollutta saudia otettiin kiinni hyökkäyksen jälkeen, ja jotkut heistä ilmeisesti olivat kuvanneet ampumisia, New York Times kertoi. Tiedossa ei kuitenkaan ole, onko kiinniotetuilla joku kytkös ampujaan.

Saudi-Arabia on yrittänyt parhaansa mukaan ottaa etäisyyttä miehen tekoon. Presidentti Donald Trump kertoi kuningas Salmanin soittaneen hänelle tapauksen johdosta.

–  Hän esitti vilpittömän osanottonsa ja osoitti myötätuntoa hyökkäyksessä kuolleiden ja haavoittuneiden sotilaiden perheille ja ystäville. Kuningas sanoi, että saudiarabialaiset ovat vihaisia ampujan barbaarisista teoista ja että tämä henkilö ei millään muotoa edusta Saudi-Arabian kansan tuntoja, Trump tviittasi.

Surunvalittelunsa ilmaisi myös muun muassa kuningas Salmanin poika, varapuolustusministeri prinssi Khalid bin Salman, joka kertoi itsekin saaneensa koulutusta yhdysvaltalaisessa tukikohdassa.

Laivastotukikohdassa tehty ampuminen on takaisku Saudi-Arabialle, joka on pyrkinyt pääsemään irti maineestaan uskonnollisen ääriajattelun edistäjänä.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset