Hongkongin demokratiaa tukeva lakiesitys siirtyi Yhdysvalloissa presidentin pöydälle – Kiina uhkaa vastatoimilla

WASHINGTON

Hongkongin ihmisoikeuksia ja demokratiaa tukeva laki siirtyy Yhdysvalloissa seuraavaksi presidentti Donald Trumpin hyväksyttäväksi.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone hyväksyi keskiviikkona lain, joka velvoittaa Yhdysvaltain presidentin arvioimaan vuosittain erityishallintoalueen tilaa ja poistamaan sen nauttiman kaupallisen suosituimmuusaseman, jos alueen asukkaiden oikeuksia poljetaan. Laki meni päivää aiemmin läpi kongressin ylähuoneessa eli senaatissa.

Trump ei ole suoraan ilmoittanut, aikooko hän hyväksyä lain, mutta kongressin voimakas tuki saattaa pakottaa presidentin allekirjoittamaan sen.

Kiina on protestoinut voimakkaasti lakiesitystä vastaan ja uhannut rajuilla vastatoimilla, jos se hyväksytään. Lain hyväksyminen vaikeuttaisi entisestään jo muutenkin umpisolmussa olevia Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvotteluja.

Edustajainhuoneen ulkoasiainkomitean republikaaniedustaja Michael McCaul tuomitsi voimakkaasti Kiinan "brutaalit toimet" ja osoitti suoraan sanansa Hongkongin asukkaille.

–  Yhdysvallat on puolellanne, ja Yhdysvallat tulee aina tukemaan teitä, McCaul vakuutti.

Republikaanisenaattori Marco Rubio hyökkäsi hänkin voimakkaasti Kiinaa vastaan.

–  Samalla kun Kiinan kommunistinen puolue ja Hongkongin hallintoviranomaiset jatkavat Hongkongin asukkaiden perusoikeuksien polkemista ja Hongkongin autonomian rapauttamista, Yhdysvaltojen on tehtävä selväksi, että se seisoo pitkään vaalittuja vapauksiaan puolustavien Hongkongin asukkaiden tukena, Rubio jyrisi.

Yliopiston piiritys jatkui

Hongkongissa poliisin piirittämässä polyteknisessä yliopistossa oli vielä muutamia kymmeniä demokratiamielenosoittajia. Piiritys jatkui keskiviikkona neljättä päivää. Poliisin mukaan noin 800 mielenosoittajaa on jo poistunut yliopiston tiloista.

Demokratiamielenosoitukset jatkuivat muualla kaupungissa ja monet keskeiset metrolinjat olivat jumissa. Mielenosoittajat häiritsivät junien kulkua estämällä ovia sulkeutumasta.

Hongkongin opetusvirasto avasi ala- ja yläasteen koulut viikon tauon jälkeen, mutta lastentarhat pysyivät vielä suljettuna. Ainakin yhdessä koulussa naamioituneet oppilaat estivät pääsyn koulun tiloihin. Mellakkapoliisit hajottivat oppilaiden sulun ja ottivat osan mielenosoittajista kiinni.

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat, kun aluehallinto yritti ajaa läpi luovutuslain, joka olisi sallinut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Laki on sittemmin peruttu, mutta protestit ovat jatkuneet.

Mielenosoittajat vaativat muun muassa yleistä äänioikeutta ja vapaata ehdokasasettelua erityishallintoalueelle. Nykyisin Hongkongin hallintojohtajan valitsee Kiinaan kallellaan oleva 1 200-jäseninen valitsijakomitea.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset