Osa Hongkongin piiritetyn yliopiston mielenosoittajista pakeni köysitikkaiden avulla, epätoivo jäljelle jääneiden keskuudessa kasvaa

HONGKONG

Hongkongin poliisin piirittämästä polyteknisestä yliopistosta pääsi myöhään maanantaina pakenemaan kymmeniä mielenosoittajia köysitikkaiden avulla. Paikalta heidät kiidätettiin pois moottoripyörillä.

Hongkongin poliisi on kehottanut mielenosoittajia tulemaan ulos ja antautumaan. Aiemmin osa mielenosoittajista yritti lähteä kampukselta, mutta he saivat vastaansa poliisin kumiluoteja ja kyynelkaasua.

Poliisin mukaan kyynelkaasuun turvauduttiin, koska lähtijöillä oli ollut mukanaan polttopulloja.

Viranomaiset ovat julistaneet kampuksen mellakka-alueeksi ja varoittaneet mielenosoittajia käyttämästä "tappavia aseita".

–  Varoitan mellakoitsijoita: älkää käyttäkö polttopulloja, nuolia, autoja tai muitakaan tappavia aseita poliiseja vastaan. Jos jatkatte tällaista vaarallista toimintaa, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käyttää niin vähän voimakeinoja kuin on pakko vastataksemme. Niihin kuuluu myös kovien ammusten käyttö, varoitti poliisin edustaja Louis Lau Facebookissa.

Mellakoinnista voi saada enimmillään kymmenen vuoden vankeustuomion.

Poliisi on piirittänyt yliopistokampusta sunnuntaista lähtien.

"Olemme kuin rotat loukussa"

Viranomaisten mukaan maanantain väkivaltaisuuksissa loukkaantui 116 ihmistä, kertoi BBC.

Yliopistokampuksella vielä olevien mielenosoittajien keskuudessa toivottomuus kasvoi maanantain kuluessa. Uupuneet ja peloissaan olevat mielenosoittajat säännöstelivät jäljellä olevia ruoka- ja juomavarastoja.

–  Minä juoksen, mutta en koskaan antaudu. En halua joutua pidätetyksi. Olemme kuin rotat loukussa, sanoi mielenosoittaja, joka antoi nimekseen pelkän kirjaimen W.

BBC kertoi aiemmin maanantaina, että yliopistosta tuotiin ulos loukkaantuneita ihmisiä. BBC:n julkaisemissa kuvissa näkyi, kuinka ihmisiä kannettiin ulos paareilla.

Lisäksi BBC:n mukaan useita mielenosoittajia otettiin kiinni heidän yritettyään paeta yliopiston rakennuksesta.

Hongkongin viranomaiset väläyttivät vaalien mahdollista lykkäystä

Kiinan Britannian-suurlähettiläs puolestaan varoitti maanantaina, ettei hänen maansa katso hiljaa sivusta, jos tilanne Hongkongissa kehittyy hallitsemattomaksi. Lähettiläs Liu Xiaoming sanoi lehdistötilaisuudessa Lontoossa, että Kiinalla on keinot levottomuuksien lopettamiseksi. Samalla Liu varoitti ulkomaita puuttumasta Kiinan sisäisiin asioihin.

Demokratiamielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa jo kuukausia, ja viime päivinä jännitteet ovat kiristyneet entisestään.

–  Hongkongin hallinto yrittää toden teolla saada tilanteen hallintaan, mutta jos tilanne muuttuu hallitsemattomaksi, keskushallinto ei aio katsella sitä tekemättä mitään. Meillä on ratkaisut ja tarpeeksi voimaa levottomuuksien lopettamiseksi, Liu sanoi.

Hongkongin viranomaiset puolestaan varoittivat, että ensi viikonlopun paikallisvaalit ovat vaarassa levottomuuksien takia.

Paikallishallinnon edustaja sanoi Hongkongin yleisradion RTHK:n haastattelussa, että toistaiseksi vaalit pyritään järjestämään, mutta tilanne on vaikea.

Kiina-mielisten ehdokkaiden on ennustettu kärsivän tappioita vaaleissa. Jos vaaleja lykätään, sen arvioidaan entisestään kiihdyttävän demokratiamielenosoituksia.

Viranomaisten mukaan vaalien järjestämiseksi kolmen ehdon tulee täyttyä: väkivallan pitää loppua, tiet saada auki ja joukkoliikenne toimimaan normaalisti.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset