Hypotermian saanut brittinainen elvytettiin henkiin kuusituntisen sydänpysähdyksen jälkeen

BARCELONA

Vakavasta hypotermiasta kärsinyt brittinainen elvytettiin Espanjassa kuntoon kuusi tuntia kestäneen sydänpysähdyksen jäljiltä.

Nainen oli ollut puolisonsa kanssa kävelemässä Pyreneiden vuoristossa marraskuun alussa, kun lumimyrsky yllätti heidät. Pelastajat pääsivät paikalle vasta kahden ja puolen tunnin kuluttua. Naisesta ei tuolloin löytynyt elonmerkkejä, ja hänen ruumiinlämpönsä oli vain 18 astetta.

Paikan päällä tehdyt elvytysyritykset eivät tuottaneet tulosta, joten nainen kuljetettiin helikopterilla sairaalaan Barcelonaan, jossa oli kehonulkoiseen happeuttamiseen käytettävä laite. Hoitomuodossa ulkoinen laite ottaa sydämen ja keuhkojen tehtävät hoitaakseen ja pumppaa happea potilaan vereen.

Menetelmää ei ole koskaan käytetty Espanjassa elvyttämiseen, mutta yritys oli onnistunut: vielä samana iltana naisen ruumiinlämpötila nousi 30 asteeseen, jolloin lääkärit saivat elintoiminnot palautettua defibrillaattorin avulla.

Sairaalan päivystysyksikköä johtavan lääkärin Eduard Argudon mukaan brittinaisen sydänpysähdys oli pisin Espanjassa koskaan dokumentoitu. Hän kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina, että vastaavia tapauksia on raportoitu Alpeilta ja Pohjoismaista.

Hypotermia sekä tappoi että pelasti

Argudon mukaan yksi syy naisen selviämiseen piili juuri hypotermiassa, joka samaan aikaan sekä lähes tappoi että pelasti tämän.

–  Kylmässä ruumiin aineenvaihdunta hidastuu ja elimet tarvitsevat vähemmän verta ja happea, mikä auttaa suojelemaan aivoja, hän sanoi.

Nainen toipui poikkeuksellisen nopeasti ja lähti teho-osastolta kuuden päivän kuluttua ilman neurologisia vaurioita. Vaikka hänen kätensä eivät vielä liiku normaalisti, sairaalan tiedotteessa sanotaan, että naisen elämä on palautunut käytännössä ennalleen.

BBC kertoo naisen olevan 34-vuotias ja asuvan Barcelonassa.

–  Tämä on kuin ihme, paitsi että tämä on pelkästään lääkäreiden ansiota, BBC siteeraa naista.

Selviytyjä ei aio palata vuorille enää tänä talvena, mutta patikointiharrastusta on tarkoitus jatkaa ensi keväänä.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa