Indonesia suunnittelee pääkaupungin siirtoa saasteiden keskeltä Borneon saarelle

JAKARTA

Indonesia on valinnut sademetsistään tunnetun Borneon saaren uuden pääkaupunkinsa sijainniksi, maan presidentti Joko Widodo kertoi maanantaina.

Maa on aikeissa siirtää hallintonsa ruuhkien ja saasteen keskeltä megalopoli-Jakartasta Jaavan saarelta. Projektin arvioidaan maksavan lähes 30 miljardia euroa.

Uuden pääkaupungin ehdotettu sijainti on lähellä Balikpapanin ja Samarindan kaupunkeja Itä-Kalimantanin provinssissa.

Ehdotettu alue on Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan saariryhmän maantieteellisessä keskuksessa, ja Widodon mukaan valtio omistaa alueella 180  000 hehtaaria maata. Widodo kertoi luonnonkatastrofien riskin olevan alueella "minimaalinen".

74 vuotta itsenäisenä ollut maa ei ole presidentin mukaan ikinä valinnut omaa pääkaupunkiaan.

–  Jakartan kantama taakka on tällä hetkellä liian raskas, kun kaupunki on hallinnon, yritystoiminnan, liiketalouden, kaupan ja palveluiden keskus, hän lisäsi televisioidussa puheessaan.

Hallinto aikoo tehdä siirrosta lakiehdotuksen, joka annetaan maan parlamentille, Widodo kertoi.

Kolmasosa Jakartasta veden vallassa vuonna 2050

Huolet hollantilaissiirtolaisten lähes 500 vuotta sitten perustaman Jakartan tulevaisuudesta ovat kasvaneet viime aikoina.

10 miljoonan asukkaan kaupunki on yksi maailman nopeimmin uppoavia. Ympäristöasiantuntijat ovat varoittaneet, että jopa kolmasosa kaupungista voisi olla veden alla vuoteen 2050 mennessä, jos nykytahti jatkuu. Ongelma on pitkälti kytköksissä liialliseen pohjaveden ottoon.

Jakartan alue on myös maanjäristys- ja tulva-altis. Muun muassa heikko kaupunkisuunnittelu on rasittanut kaupungin perustuksia.

Pääkaupungin ja sitä ympäröivien kaupunkien yhteenlaskettu väkiluku on noin 30 miljoonaa.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko