Iranilaiskenraali sanoo ottavansa vastuun matkustajakoneen pudottamisesta

HELSINKI

Iranissa prikaatikenraali Amir Ali Hajizadeh sanoo ottavansa täyden vastuun ukrainalaisen matkustajakoneen alasampumisesta. Hajizadehin mukaan lyhyenmatkan ohjus räjähti koneen vieressä. Tämän vuoksi kone pystyi lentämään vielä hetken aikaa.

Ohjuksen laukaisija tulkitsi Hajizadehin mukaan koneen risteilyohjukseksi ja hänellä oli 10 sekuntia aikaa päättää, ampuako vai ei. Hajizadeh sanoi valtiontelevision välittämissä kommenteissa, että mieluummin kuolisi kuin joutuisi todistamaan tällaista tapausta.

Iranin asevoimat myönsi aiemmin tänään, että ukrainalaisen matkustajakoneen putoamisen syynä oli se, että sitä ammuttiin vahingossa. Aiemmin Iran on kiistänyt tiedot, joiden mukaan koneen olisi pudottanut ohjus.

Asevoimat antoi turmasta lausunnon, jossa kertoo olleensa tapahtuneen aikana korkeimmassa hälytysvalmiudessa. Valmiuden taustalla oli asevoimien mukaan Iranin irakilaisiin tukikohtiin tekemä ohjushyökkäys sekä Yhdysvaltain presidentin ja sotilaskomentajien esittämät uhkaukset. Iranin asevoimien mukaan Yhdysvaltain sotilaslennot olivat myös lisääntyneet Iranin liepeillä.

Lausunnossa sanotaan myös, että ukrainalaiskone oli lähdön jälkeen kääntynyt ja lähestynyt "arkaluontoista" vallankumouskaartin sijaintipaikkaa. Kone näytti lentävän kuin "vihamielinen kohde", ja sitä ammuttiin "inhimillisen virheen" vuoksi.

Asevoimat ilmaisi osanottonsa uhrien omaisille. Samalla se vakuutti, että menettelytapoja muutetaan, jotta vastaavat virheet eivät toistu.

Ukraina haluaa syylliset oikeuteen

Keskiviikkoisessa turmassa kuolivat kaikki koneessa olleet 176 ihmistä.

Iranin johto korkeinta johtajaa ajatollah Ali Khameneita myöten on tänään esittänyt surunvalittelunsa uhrien omaisille. Khamenei myös kehotti asevoimien yleisesikunta selvittämään alasampumiseen johtaneet syyt ja varmistamaan, ettei tällaisia virheitä satu toista kertaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on perännyt Iranilta virallista anteeksipyyntöä, korvauksia ja avointa tutkintaa.

–  Odotamme, että Iran -- tuo syylliset oikeuden eteen, Zelenskyi vaati.

Zelenskyin on myöhemmin tänään määrä keskustella iranilaisen kollegansa Hasan Ruhanin kanssa.

Iranista ja Venäjältä piikkejä myös USA:lle

Iranin ulkoministeri Javad Zarif sysi kommenteissaan vastuuta alasampumisesta myös Yhdysvalloille.

–  Inhimilliset virheet Yhdysvaltojen seikkailupolitiikan aiheuttaman kriisin aikana johtivat katastrofiin. Syvät pahoittelumme, anteeksipyyntömme ja surunvalittelumme kansallemme, kaikkien uhrien perheille ja muille osallisille kansoille, hän tviittasi.

Myös Venäjän parlamentin ylähuoneen ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Konstantin Kosatshev piikittää Yhdysvaltoja. Hänen mukaansa tapahtunut tuli mahdolliseksi, koska oli olemassa todellinen vaara yhdysvaltalaisiskuista Iranin maaperälle, uutisoi Tass. Kosatshev lisää, että tämä ei silti mitenkään oikeuta "erehdystä".

Jos tutkinnassa ilmenee, että Iranin asevoimat on ampunut koneen alas vahingossa, tapaus pitäisi Kosatshevin mielestä päättää tähän.

–  Toiveena on, että tästä otetaan opiksi ja toimenpiteisiin ryhdytään, Tass siteeraa Kosatshevhia.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko