Ukrainalaiskoneen maahansyöksyn paljastuminen Iranin syyksi on Iranin hallitukselle paha sisäpoliittinen isku – "Iranilaiset ovat hyvin vihaisia"

HELSINKI

Se, että ukrainalaiskoneen turma johtui iranilaisesta ohjuksesta, on Iranin hallitukselle paha isku sisäpoliittisesti, tutkija sanoo.

Iranin asevoimat myönsi tänään ampuneensa koneen alas vahingossa. Keskiviikkoisessa maahansyöksyssä kuoli 176 ihmistä, joista suuri osa oli Iranin kansalaisia.

Aiemmin iranilaisten suuttumus kohdistui Yhdysvaltoihin, koska se tappoi kuun alussa vaikutusvaltaisen iranilaiskenraalin Qassem Suleimanin. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Mariette Hägglundin mukaan nyt tunnelmat Iranissa ovat muuttuneet, ja suuttumus ja turhautuminen kohdistuvat omaan hallitukseen.

–  Iranilaiset ovat tragediasta hyvin vihaisia ja haluavat tietää, kuka yritti piilotella turman syytä ja miksi. Kuulemma jopa myös Iranin parlamentin jäsenet ovat arvostelleet sitä, miten asiaa on hoidettu, Hägglund sanoo.

Turmaa seuranneina päivinä Iran kiisti kiivaasti osallisuutensa tragediaan. Hägglundin mukaan Iran päätti nyt ottaa vastuun tapauksesta todennäköisesti siksi, että se haluaa liennyttää mahdollisia seurauksia.

–  Totuus olisi joka tapauksessa tullut ilmi jossain vaiheessa. Päätökseen vaikutti varmasti myös kansainvälinen paine, koska kuolonuhreista monet olivat muiden maiden kansalaisia.

Seuraako lisää iskuja?

Ukrainalaiskone ammuttiin alas samana aamuna, jolloin Iran oli tehnyt kostoiskuja amerikkalaistukikohtiin Irakissa Suleimanin tappamisen takia. Hägglundin mukaan viime päivinä Yhdysvaltojen ja Iranin tilanne vaikuttaa hieman rauhoittuneen.

–  Jää nähtäväksi, mitä Iran tulee jatkossa tekemään – katsooko se, että amerikkalaistukikohtiin tehdyt iskut riittävät (kostoksi Suleimanin kuolemasta). Yhdysvallat on jo ilmoittanut uusista pakotteista tiettyjä iranilaisia yrityksiä ja henkilöitä vastaan, siellä jatketaan maksimaalisen paineen politiikkaa.

Erityisen kiinnostavaa on, mitä Irakissa seuraavaksi tapahtuu ja miten se vaikuttaa Iranin ja Yhdysvaltojen rooliin ja vaikutusvaltaan maassa, Hägglund sanoo.

–  Jotkut Iranin tukemat irakilaiset shiiaryhmät ovat jo ilmoittaneet, että haluavat iskeä Yhdysvaltoja vastaan ja kostaa (Suleimanin kanssa samassa iskussa kuolleen) Abu Mahdi al-Muhandisin kuoleman. Toisaalta esimerkiksi (irakilainen vaikutusvaltainen shiiajohtaja) Muqtada al-Sadr on käskenyt shiiajoukkoja rauhoittumaan ja toistaiseksi odottamaan Yhdysvaltojen seuraavia toimia Irakissa.

"Iranin ottama vastuu ehkäisee diplomaattisen kriisin syntyä"

Iranin ottama vastuu ukrainalaiskoneen alasampumisesta ehkäisee diplomaattisen kriisin syntyä Iranin ja muiden maiden väillä, arvioi Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin tutkija Tytti Erästö.

Iranin asevoimat myönsi tuoreessa lausunnossaan ampuneensa vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen. Aiemmin Iran on kiistänyt asian jyrkästi ja väittänyt teknisen vian olleen putoamisen syy.

Iranin armeijan mukaan syynä oli inhimillinen virhe sen jälkeen, kun matkustajakone lensi lähellä tärkeää paikkaa, joka kuuluu Iranin vallankumouskaartille. Armeijan mukaan kone muistutti muodoltaan ja lentokorkeudeltaan "viholliskohdetta".

–  Iranin asevoimat olivat valmiustilassa, sillä ne odottivat mahdollista Yhdysvaltain vastausta Iranin juuri tekemiin iskuihin amerikkalaistukikohtia vastaan Irakissa. Ohjusten kanssa on ennenkin sattunut vastaavia vahinkoja samantyyppisissä tilanteissa, Erästö kommentoi STT:lle sähköpostitse.

Tapausta on verrattu malesialaiskoneen alasampumiseen Itä-Ukrainassa vuonna 2014. Kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan kone ammuttiin alas Venäjän asevoimien ilmatorjuntaohjuksella. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa tekoon ja kieltäytynyt luovuttamasta syyllisiksi epäiltyjä.

Turma osoittaa kuinka vaaralliseksi USA:n ja Iranin välinen eskalaatiokierre on käynyt

Iran otti ukrainalaiskoneen tapauksessa hyvin erilaisen linjan kuin Venäjä.

–  Venäjän linja malesialaiskoneen tapauksessa lisäsi entisestään epäluottamusta sen ja lännen välillä. Se, että Iran otti nyt vastuun tästä vahingosta, varmasti ehkäisi samantyyppisen koneturmaa koskevan diplomaattisen kriisin syntyä Iranin ja muiden maiden, etenkin Kanadan, välillä. Iranin linja myös helpottaa kansainvälistä yhteistyötä tapaukseen liittyen, Erästö kommentoi.

Erästön mukaan turma osoittaa, kuinka vaaralliseksi Yhdysvaltain ja Iranin välinen eskalaatiokierre on käynyt.

–  Vaikka osapuolet pyrkivätkin välttämään täysimittaista sotaa, kumpikaan niistä ei täysin hallitse tilannetta. Sotilaalliset jännitteet lisäävät aina virhearvioinnin riskejä, mikä tässä tapauksessa johti hyvin traagisiin seurauksiin.

Erästö viittaa myös vuoteen 1988, jolloin Yhdysvallat ampui vahingossa alas iranilaisen matkustajakoneen Iranin ja Irakin välisen sodan aikana. Kaikki koneen 290 matkustajaa kuolivat.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko

Uusimmat Kotimaan uutiset