Israel ja Gazan ääriryhmät tulittivat toisiaan Israelin iskusta alkaneessa koston kierteessä

JERUSALEM

Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut ja yli 40 haavoittunut Israelin kostoiskuissa Gazaan tiistaina, kertoivat palestiinalaislähteet. Israelin mukaan iskujen kohteena olivat Islamilainen Jihad -järjestön kohteet, joissa valmistettiin aseita tai valmisteltiin rakettien laukaisuja.

Israel vastasi iskuillaan palestiinalaisten rakettikeskitykseen. Gazasta ammuttiin tiistaina Israelin armeijan mukaan liki 200 rakettia Israeliin. Israelin ilmatorjunta pysäytti raketeista kymmeniä. Ainakin yksi raketti osui asuintaloon, ja yksi räjähti valtatiellä liikkuneiden autojen välittömässä läheisyydessä. Israelin sairaalalähteet kertoivat hoitaneensa liki 50:tä ihmistä.

Valtaosa raketeista räjähti avoimessa maastossa aiheuttamatta vahinkoa.

Raketteja ryhdyttiin ampumaan sen jälkeen, kun Israel oli surmannut Islamilainen jihad -järjestön komentajan Baha Abu al-Atan, 42, tämän kotiin tehdyssä iskussa. Myös hänen vaimonsa kerrotaan kuolleen iskussa. Lisäksi useita loukkaantui.

Israel syytti al-Ataa raketti-iskuista ja väitti tämän suunnitelleen uusia iskuja, kutsuen al-Ataa "tikittäväksi aikapommiksi". Muun muassa EU luokittelee Islamilainen jihad -järjestön terroristijärjestöksi.

"Rakettien ampumista siviilejä kohti ei voi hyväksyä"

Israelin armeija määräsi joitakuita kansalaisia jäämään kotiin. Määräys koskee Tel Avivissa ja Israelin keskiosissa asuvia ihmisiä, joiden ei ole täysin välttämätöntä esimerkiksi mennä työpaikalleen.

Lisäksi armeija määräsi kouluja ja yliopistoja suljettavaksi sekä kielsi julkiset kokoontumiset. Israelin yleisradion mukaan koulujen ja yliopistojen sulkeminen koskee yli miljoonaa oppilasta ja opiskelijaa.

Israelin tekemät iskut voivat kiihdyttää yhteenottoja Israelin ja Gazan kaistan järjestöjen välillä. Gazan kaistaa johtava Hamas julkaisi lausunnon sen jälkeen, kun Israel teki al-Atanin tappaneen iskun ja uhkasi Israelia kostolla. Hamas ja Islamilainen jihad -järjestö ovat liittolaisia.

EU vaatikin tilanteen rauhoittamista alueella.

–  Rakettien ampumista siviilejä kohti ei voi hyväksyä ja sen täytyy loppua välittömästi, EU:n lausunnossa sanottiin.

–  Nopea ja täysivaltainen tilanteen rauhoittaminen on tarpeellista israelilaisten ja palestiinalaisten siviilien suojelemiseksi.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset