Jättimyrsky Hagibis jätti jälkeensä valtavat tuhot Japanissa – kuolleiden määrä jo 35

TOKIO

Japanin uutistoimisto Kyodon mukaan taifuuni Hagibisin riehunnan seurauksena on kuollut ainakin 35 ihmistä. Sunnuntaina iltapäivällä kateissa oli vielä 17 ihmistä. Televisiokanava NHK:n mukaan noin 170 ihmistä on loukkaantunut.

Myrsky siirtyi sunnuntaiaamuna merelle, mutta työt ihmisten pelastamiseksi tulvien keskeltä jatkuvat. Osa kuolonuhreista joutui maanvyöryjen alle, osa taas joutui tulvavesien viemäksi, kun joet tulvivat yli äyräidensä. Pääkaupunki Tokio säästyi suuremmilta vahingoilta, mutta sitä ympäröivillä alueilla taifuunin tuhot ovat mittavat.

Yhtenä viime vuosien voimakkaimmista taifuuneista pidetty Hagibis rantautui Japanin pääsaaren Honshun itärannikolle lauantai-iltana seitsemältä paikallista aikaa. Taifuuni toi mukanaan jopa 60 metriä sekunnissa puhaltaneita myrskytuulia, mutta etenkin tunteja jatkunut kaatosade aiheutti tuhoja. Sade aiheutti laajoilla alueilla tulvia ja maanvyöryjä.

Ensimmäinen kuolonuhri tuli jo ennen myrskyn varsinaista rantautumista, kun myrskytuulet kaatoivat pienen kuorma-auton Chibassa Tokion itäpuolella ja autoa kuljettanut mies kuoli. Yksi mies kuoli maanvyöryssä Tokion pohjoispuolella, ja Kawasakissa kuusikymppinen mies löydettiin kuolleena veden valtaamasta kodistaan. Tokion lounaispuolella nainen kuoli maanvyöryn tuhottua hänen kotinsa.

Sunnuntaiaamuun mennessä myrsky oli heikentynyt ja palannut merelle.

Kymmenettuhannet pakenivat kodeistaan

Hagibis aiheutti Tokion alueella liikennekaaoksen. Kaikki lennot Tokion alueella peruttiin, samoin suurin osa junavuoroista.

Yli seitsemälle miljoonalle ihmiselle oli annettu lauantaihin mennessä evakuointimääräys. Sen noudattaminen ei ollut pakollista, mutta kymmenettuhannet ihmiset pakenivat kodeistaan valtion järjestämiin suojatiloihin.

Japanin keskiosassa entisessä talviolympiakaupungissa Naganossa tulvapadon pettäminen sai vedet tulvimaan asuinalueelle. Vesi nousi asuintaloissa jopa toiseen kerrokseen asti. Armeijan helikopterit ovat olleet pelastamassa ihmisiä asuntojensa parvekkeilta.

Taifuuni sekoitti myös urheilutapahtumien aikatauluja. Jo myrskyn lähestyessä formula 1:n Japanin gp:n aika-ajo Suzukassa siirrettiin lauantailta sunnuntaiaamulle, ja kaksi rugbyn MM-ottelua peruttiin. Sunnuntaiaamuna rugbyn MM-kisojen järjestäjät ilmoittivat myös kolmannen ottelun perumisesta.

Finnair järjestää lisälentoja taifuunin vuoksi

Lentoyhtiö Finnair järjestää yhden lisälennon Helsingistä Tokioon ja Tokiosta Helsinkiin aiemmin peruttujen lentojen takia jumiin jääneille matkustajille.

Finnairin viestintäpäällikkö Suvi Aaltosen mukaan lentoyhtiö perui taifuunin vuoksi perjantaina kaksi lentoa Japaniin ja kaksi Suomeen. Korvaavat lisälennot AY7201 Tokioon Naritan lentokentälle ja AY7202 Helsinki-Vantaalle lähtevät 14.–16.10. aikana.

–  Kone Helsingistä Tokioon lähtee 14. päivä kyydissään meidän matkustajia. Se lähtee Tokiosta takaisin Helsinkiin 15. päivä, mutta on perillä Helsingissä vasta 16. päivänä yöllä, Aaltonen selittää.

Finnair tiedottaa asiakkaitaan lennoista tekstiviestitse tai sähköpostitse. Aaltosen mukaan lentoyhtiöllä ei ole toistaiseksi jatkosuunnitelmia uusille poikkeusjärjestelyille, mutta Japanin säätä seurataan jatkuvasti. Tarvittaessa lisää lentoja perutaan ja uusia järjestetään tilalle.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko