Jo toinen maa katkaisi viikon sisään välit Taiwanin kanssa – ystävyys Kiribatin kanssa on ohi

PEKING

Taiwanin ja Salomonsaarten suhteet katkesivat alkuviikosta. Nyt jo toinen liittolainen viikon sisään on jättänyt Taiwanin, kun Kiribatin saarivaltio ilmoitti tänään katkaisevansa diplomaattiset suhteet sen kanssa. Taiwanin ulkoministeri kertoi heidän tekevän myös samoin Kiribatin kohdalla.

Taiwanin tunnustaa nyt enää 15 valtiota, kun Kiina on onnistunut maanittelemaan maita leiriinsä lupaamalla muun muassa talousapua.

Kiina pitää Taiwania merentakaisena maakuntanaan, eikä salli diplomaattisia suhteita samaan aikaan sekä Taiwanin että Kiinan kanssa. Jatkossa Kiribati tunnustaakin Taiwanin sijaan Kiinan.

Taiwanin presidentin Tsai Ing-Wenin mukaan Kiribatin päätös on virhe. Hän kertoi nopeasti järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että 100  000 ihmisen saarivaltio on luopunut todellisesta ystävästä ja päättänyt ryhtyä Kiinan shakkinappulaksi.

Kiinan johtajat sen sijaan iloitsivat Kiribatin päätöksestä katkaista välit Taiwaniin. Kiina kertoi olevansa hyvin kiitollinen päätöksestä jatkaa diplomaattisia suhteita Kiinan kanssa.

Tähän mennessä jo seitsemän valtiota on jättänyt Taiwanin ja tunnustanut Kiinan sen jälkeen, kun presidentti Tsai nousi valtaan vuoden 2016 toukokuussa.

Ministeriö: Kiina yrittää tuhota Taiwanin itsehallinnon

Washington Postin mukaan Taiwanin ulkoministeriö kertoi tiedotteessa tuomitsevansa Kiribatin päätöksen.

–  (Olemme) syvästi pahoillamme ja tuomitsemme voimallisesti Kiribatin hallituksen päätöksen, joka jättää huomiotta monipuolisen avun ja vilpittömän ystävyyden, jonka Taiwan on ulottanut Kiribatille vuosien saatossa, tiedotteessa kerrottiin.

Ministeriön mukaan Kiina houkutteli Kiribatin puolelleen lupaamalla lainan sijaan täyden rahoituksen lentokoneille ja kaupallisille lautoille.

Tiedotteen mukaan Kiinan tavoitteena on tuhota Taiwanin itsehallinto ja alistaa saari "yksi maa, kaksi järjestelmää" -ratkaisuun. Vastaavanlainen ratkaisu on käytössä Hongkongin erityishallintoalueella.

Hongkongissa järjestelmä on ollut koko kesän ongelmissa. Sekasortoa ovat aiheuttaneet Hongkongin demokratiaa ja erityisasemaa puolustavat mielenosoitukset ja paikallisten viranomaisten reaktiot mielenosoituksiin.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko