Katalaanien mielenosoitukset jatkuvat yhä, perjantaina luvassa lisää levottomuuksia – Suomalaisturistien mukaan Barcelonassa on turvallista

BARCELONA

Katalaanien separatistiliike jatkaa yhä koko viikon kestäneitä mielenosoituksiaan. Noin 25  000 opiskelijaa ja heidän tukijaansa osoittivat päivällä mieltä Barcelonan kaupungintalon edustalla, samalla kun teitä tukittiin ympäri Kataloniaa polttamalla renkaita. Mielenosoittajat pysäyttivät ajoittain junaliikennettä Barcelonassa seisomalla raiteilla.

Useita teitä on tukittu myös mielenosoittajien lähdettyä marsseille kohti Barcelonaa. Tuhansien mielenosoittajien kulkueiden on tarkoitus saapua Barcelonaan perjantaihin mennessä.

Torstain vastaisena yönä mielenosoittajat sytyttivät autoja ja roskakoreja palamaan, kaatoivat metallisia liikenne-esteitä sekä heittivät ilotulitteita poliiseja kohti.

Viikon aikana levottomuuksissa on viranomaisten mukaan loukkaantunut useita satoja mielenosoittajia sekä lähes 200 poliisia. Lähes sata ihmistä on pidätetty ympäri Kataloniaa.

Mellakoinniksi kärjistyneet mielenosoitukset alkoivat maanantaina sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Separatistien vapausmarssi kohti Barcelonaa vastustaa katalaanijohtajille langetettuja tuomioita.

Katalonian aluehallinnon johtaja Quim Torra on vaatinut mellakoinnin lopettamista välittömästi. Hänen mielestään väkivaltaisuudet vahingoittavat separatistiliikkeen imagoa.

Myöhemmin torstaina Torra lupasi alueelliselle parlamentille vaativansa uutta itsenäisyysäänestystä vuoden 2022 alussa päättyvän toimikautensa loppuun mennessä.

"Jännittynyt tunnelma"

Keskiviikkoaamuna Barcelonaan lomamatkalle saapunut tamperelainen Mari-Katri Lempinen majoittuu keskustan ulkopuolella paikallisen kotona Airbnb:n kautta. Paikallinen majoittaja neuvoi Lempistä ja hänen poikaystäväänsä pysymään poissa keskustassa.

–  Hän kertoi, että viime yönä autot paloivat ja oli muutenkin hurja meininki. Illalla ja yöllä kuulimme kovia paukahduksia ja jonkin verran huutoa. On täällä selkeästi jännittynyt tunnelma, Lempinen kertoo STT:lle.

Ammattiliitot ovat kehottaneet katalonialaisia ryhtymään perjantaina yleislakkoon, mikä voi vaikuttaa lomalaisten suunnitelmiin. Useat nähtävyyskohteet pysyvät suljettuina, teitä suljetaan ja metrot ja junat kulkevat harvennetuilla vuoroilla.

Paikallisten mukaan perjantaille on odotettavissa vielä rajumpia mielenosoituksia, Lempinen kertoo. Lempisen lomaan levottomuudet eivät ole juurikaan vaikuttaneet, mutta hän kertoo pariskunnan pysytelleen tietoisesti poissa keskustasta.

–  Illalla ei varsinkaan sinne ytimeen mennä. Turvallista on, kun olemme pysyneet poissa sieltä, missä tapahtuu, Lempinen sanoo.

Levottomuuksissa vastakkain poliisit ja mielenosoittajat

Tuusulalainen Heli Kivimäki-Manner saapui Barcelonaan lomalle tiistaiaamuna. Tiistaina lentokentällä ei Kivimäki-Mannerin mukaan ollut merkkiäkään maanantain mellakoista. Maanantaina mielenosoittajat valtasivat Barcelonan lentokentän, minkä vuoksi lentoja myös peruttiin.

Ydinkeskustassa hotellissa majoittuva Kivimäki-Manner kertoo STT:lle, että tunnelma on kaupungissa pääasiassa rauhallinen, eikä levottomuuksista ole tullut turvaton olo.

–  Se kuva, mikä kaupungista välittyy, se tapahtuu pienessä osassa ja muutamalla kadulla. Muualla on ollut rauhallista.

Hänen mukaansa protestit eivät näy kaupungissa päivisin millään tavalla. Levottomuudet ovat alkaneet iltaisin. Rajuja mellakoita oli erityisesti keskiviikkona.

–  Sadan metrin päästä hotellista poltettiin roskiksia keskellä katua, Kivimäki-Manner kertoo keskiviikkoillasta.

Turistin näkökulmasta levottomuuksissa ovat vastakkain poliisit ja mielenosoittajat. Kivimäki-Manner kertoo, että mielenosoittajat näyttävät olevan nuoria, alle 30-vuotiaita.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko