Kolme naista syyttää Trumpin virkarikostutkinnan avaintodistajaa seksuaalisesta häirinnästä

WASHINGTON

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnan avaintodistajaa syytetään seksuaalisesta ahdistelusta.

Kolme naista syyttää Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondlandia Portland Monthly -lehdessä omilla nimillään. Syytösten mukaan Sondland olisi kostanut naisille ammatillisesti sen, että nämä olivat torjuneet Sondlandin seksuaaliset ehdotukset ja lähentely-yritykset.

Hotellibisneksillä rikastunut Sondland on kiistänyt syytökset. Hänen asianajajansa mukaan naisten syytöksillä yritetään heikentää Sondlandin uskottavuutta Trumpin virkarikostutkinnan todistajana.

Suutelu- ja paljasteluväitteitä

Yksi naisista kertoo Sondlandin käyttäytyneen epäasiallisesti vuonna 2008 naisen hakiessa töitä hotellien turvallisuusasiantuntijana. Naisen mukaan Sondland olisi kutsunut häntä "omaksi uudeksi hotellipimukseen" ja läimäyttänyt takapuolelle. Naisen mukaan Sondland kutsui hänet myöhemmin kotiinsa, missä oli muun muassa paljastellut naiselle. Myöhemmässä tapaamisessa Sondland naisen mukaan suuteli häntä väkisin.

Toinen nainen, Portland Monthly -lehden omistaja, sanoi tavanneensa Sondlandin sijoittajaillallisella vuonna 2003. Illallisen jälkeen Sondland oli naisen kertoman mukaan kutsunut hänet hotellihuoneeseen, missä lähettiläs oli pyytänyt halausta ja suudellut naista väkisin.

Sondland on kiistänyt väitteet ja sanoi lausunnossaan, että lehden omistaja yrittää käyttää journalismia salakähmäisesti vihaisena siitä, että Sondland ei suostunut sijoittamaan rahaa tämän lehteen.

–  Nämä epätodet väitteet vastentahtoisesta koskettelusta ja suutelusta ovat sepitettyjä ja uskon, että niitä käytetään poliittisessa tarkoituksessa, Sondland toteaa lausunnossaan.

Portland Monthly kertoo tehneensä yhteistyötä artikkelin julkaisemisessa voittoa tavoittelemattoman, tutkivaan journalismiin keskittyvän ProPublica -yhteisön kanssa.

Raskauttava todistaja

Viime viikolla Sondland antoi raskauttavia lausuntoja Trumpin virkarikostutkinnan avoimessa kuulemisessa kongressin valiokunnan edessä.

Sondland muun muassa todisti, että Yhdysvallat pyrki vaihtokauppoihin, jossa Ukrainan presidentti olisi kutsuttu Valkoiseen taloon vastineena siitä, että demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenista ja tämän pojan toimista ukrainalaisessa kaasuyhtiössä avataan tutkinta Ukrainassa.

Sondland myös sanoi uskovansa, että Trump piti Ukrainan sotilasapua jäissä painostaakseen maata avaamaan tutkinnan. Hän kuitenkin kertoi, että Trump ei ole koskaan puhunut asiasta suoraan hänelle.

Sondland nimitettiin vuonna 2017 Yhdysvaltojen EU-suurlähettilääksi hänen lahjoitettua miljoona dollaria Trumpin virkaanastujaisjuhlallisuuksiin.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa