Kreml: Venäjää ei pidä syyttää Navalnyin myrkyttämisestä – EU kehottaa yhteistyöhön tutkinnassa

MOSKOVA/BERLIINI

EU kehottaa Venäjää tekemään yhteistyötä Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) kanssa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytystutkinnassa. Jos se ei näin tee, EU varaa itselleen oikeuden vastatoimiin.

Saksan hallitus kertoi eilen, että Navalnyi myrkytettiin Novitshok-perheeseen kuuluvalla hermomyrkyllä. Navalnyia hoidetaan berliiniläisessä sairaalassa. Hän on edelleen keinotekoisessa koomassa ja hengityskoneessa, mutta lääkärien mukaan oppositiojohtajan vointi on kohentunut.

–  Kemiallisten aseiden käyttöä ei voi hyväksyä missään olosuhteissa. Se on myös vakava rikkomus kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeussäännöksiä vastaan, muistutti EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell lausunnossaan.

Borrell toivoi Navalnyille täydellistä ja nopeaa toipumista ja vakuutti, että EU tulee seuraamaan tilannetta tarkasti myös jatkossa.

Sotilasliitto Nato ilmoitti pitävänsä perjantaina ylimääräisen kokouksen Navalnyin myrkyttämisen takia. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää kokouksen jälkeen tiedotustilaisuuden.

Novitshok-hermomyrkkyä käytettiin aiemmin entistä venäläistä kaksoisagenttia Sergei Skripalia ja tämän tytärtä vastaan Britanniassa. Kumpikin jäi kuitenkin henkiin.

Venäjä ei hyväksy syytöksiä

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi aiemmin, että Venäjän valtiota ei pidä syyttää oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä. Hänen mukaansa perusteita tällaisiin syytöksiin ei ole eikä Venäjä aio sellaisia myöskään hyväksyä.

Peskovin mukaan länsimaiden ei pitäisi tehdä tapauksesta liian hätäisiä johtopäätöksiä. Hän sanoi Venäjän haluavan jatkaa vuoropuhelua Saksan ja muiden Euroopan maiden kanssa.

–  Emme ymmärrä, mikä voisi olla syy jonkinlaisille pakotteille (Venäjää vastaan), Peskov sanoi.

Peskov myös lisäsi, ettei Venäjällä ole hänen arvionsa mukaan henkilöä tai ryhmää, joka hyötyisi jotenkin "tämän henkilön" myrkyttämisestä. Putinin tiedottaja noudatti Venäjän johdon omaksumaa linjaa, jonka mukaan Navalnyin nimeä ei haluta lausua ääneen. Hän viittasi Navalnyiin myös "Berliinin potilaana".

Nord Stream 2:n kohtalo nousi tapetille

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan myrkytys nostaa esille vakavia kysymyksiä, joihin vain Venäjä voi vastata ja joihin sen myös pitää vastata.

Saksan mediassa on jo noussut esille kriittisiä kommentteja siitä, voidaanko kiisteltyä Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta jatkaa Navalnyin myrkytyksen jälkeen.

Saksan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Norbert Röttgenin mukaan EU:n pitäisi yhdessä päättää Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen pysäyttämisestä. Hän tviittaa, että Euroopan pitäisi vastata venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin myrkytykseen tavalla, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin ymmärtää.

Saksalaisen ARD-television haastattelussa Röttgen perusteli, että kaasuputkihankkeen toteuttaminen loppuun saakka palkitsee Putinin ja rohkaisee häntä jatkamaa entisellä linjalla. Röttgenin mukaan EU:n johtavien valtioiden Saksan ja Ranskan, erityisesti presidentti Emmanuel Macronin, on syytä arvioida muutenkin uudelleen pyrkimyksiään yhteistyöhön Venäjän kanssa.

–  Unelmoinnin strategisesta kumppanuudesta pitää loppua, Röttgen sanoi.

Röttgenin mukaan reagointi "ihmisyyttä halveksivaan" Navalnyin myrkytystapaukseen ei ole vain Venäjän ja Saksan välinen asia. Saksan mielipide on kuitenkin tärkeä, koska maa on ajanut kaasuputkihanketta vastoin monien muiden EU-maiden linjaa, liittokansleri Merkelin CDU-puoluetta edustava Röttgen sanoo.

Saksa tuo jo nyt lähes 40 prosenttia kaasustaan Venäjältä, ja Röttgenin mukaan määrän nostaminen edelleen voi johtaa riippuvuuteen. Saksalla ja EU:lla on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa, koska Venäjä ja Putin ovat jo riippuvaisia kaasunmyynnistä länteen.

–  Me olemme vahvempia. Putin ei ymmärrä kuin yhtä kieltä, kaasuostoja, Röttgen sanoo.

Venäjältä Saksaan kaasua tuova Nord Stream 2 -kaasuputki on rakennettu lähes valmiiksi Itämeren pohjaan. Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on kaasuputken suurin omistaja. Myös suomalaisyhtiö Fortumilla on osuus putkihankkeessa sen osittain omistaman saksalaisen Uniper-yhtiön kautta, joka rahoittaa putken rakennusta.

Ennen keskiviikkoa Merkel oli sanonut, että kaasuputki hanke jatkuisi ennallaan tapauksesta huolimatta.

Nord Stream 2 kulkee Itämeren lävitse, ja Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on kaasuputken suurin omistaja.

Lähde myös: AFP, Tass

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa