Lähes 80 vaarallista vankia pakeni tunnelia pitkin Paraguayssa – tunnelia oli rakennettu ilmeisesti viikkoja

ASUNCION

Paraguayssa Etelä-Amerikassa lähes 80 erittäin vaaralliseksi kuvailtua vankia on onnistunut vankilapaossa, kertoi paikallinen poliisi sunnuntaina. Pako tapahtui Pedro Juan Caballeron kaupungissa Brasilian rajan tuntumassa.

Suurin osa paenneista kuului poliisin mukaan brasilialaiseen huumeita ja aseita salakuljettaneeseen rikollisjengiin. Kartelli, joka tunnetaan englanniksi nimellä First Capital Command, kuuluu Brasilian vaikutusvaltaisimpiin rikollisjärjestöihin. Paenneiden joukossa oli sekä brasilialaisia että paraguaylaisia vankeja.

Vangit käyttivät paetessaan tunnelia, jota oli ilmeisesti rakennettu viikkojen ajan. Oikeusministeri Cecilia Perezin mukaan rakentaminen oli kaikesta päätellen tapahtunut aivan vankilan henkilökunnan silmien alla. Ministerin mukaan asiassa epäillään korruptiota.

Vankilan johtaja sai paon jälkeen potkut, ja kymmeniä vartijoita pidätettiin.

Poliisin edustajan mukaan pakotunneli näytti pitkälti sellaiselta, joita on totuttu näkemään elokuvissa. Sinne oli myös rakennettu valot. Tunneli sai alkunsa vankilan kylpyhuoneesta, josta lähimmälle vartiointipisteelle oli matkaa vain 25 metriä. Vankien selleistä on löytynyt satoja hiekalla täytettyjä säkkejä.

Vankeja reilusti yli kapasiteetin

New York Timesin (NYT) mukaan maan hallinto olisi tiennyt pakosuunnitelmista jo viikkoja, mutta pakoa ei silti onnistuttu estämään.

–  Tälle ei löydy ennakkotapausta. Pako oli suurin maamme vankiloissa tapahtunut, oikeusministeri Perez sanoi lehden mukaan.

Paikallisen vankiloiden oloja seuraavan viraston edustajan mukaan rajakaupungin vankila on maan korruptoitunein.

–  Kun miettii systeemin haurautta ja vankilan vankimäärää, ei tämä ollut erityisen yllättävää, viraston johtaja Dante Leguizamon sanoi NYT:n mukaan.

Vankilassa oli lehden tietojen mukaan vähän yli tuhat vankia, noin kaksinkertainen määrä laitoksen kapasiteettiin nähden.

Poliisi pyrkii saamaan karanneet vangit kiinni.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko