Kymmenettuhannet kokoontuneet jälleen kaduille Libanonissa – kristillinen puolue lähti hallituksesta, mielenosoitukset jatkuvat

BEIRUT

Hallituksen vastaiset mielenosoitukset jatkuivat sunnuntaina Libanonissa neljättä päivää. Uutiskanava al-Jazeeran mukaan liikkeellä oli jälleen kymmeniätuhansia ihmisiä.

Kristillinen Lebanese Forces -puolue kertoi myöhään lauantaina lähtevänsä hallituksesta. Asiasta kertoi puolueen johtaja Samir Geagea.

–  Olemme nyt vakuuttuneita, että hallitus ei kykene ottamaan tarvittavia askeleita tilanteen pelastamiseksi, Geagea totesi.

Ihmisiä on viime päivinä kerääntynyt kaduille osoittamaan mieltä hallituksen kaavailemia veronkorotuksia vastaan. Valtion ensi vuoden budjettiin on ollut suunnitteilla useita uusia verotuskohteita. Esimerkiksi pikaviestimien kautta soitetut puhelut, kuten Whatsapp-puhelut, aiottiin muuttaa verollisiksi, mutta päätös on jo peruttu. Al-Jazeeran mukaan pikaviestinviestit ja -puhelut ovat monille libanonilaisille tärkeitä viestintäkanavia.

Protestien taustalla on myös laajempaa turhautumista Libanonin korruptioon ja poliittiseen järjestelmään. Hallitusta on syytetty kyvyttömyydestä kitkeä korkeaa työttömyyttä. Maassa on paha talouskriisi ja poliittinen päätöksenteko on rampautunut.

Pääministeri Saad Hariri sanoi perjantaina antavansa riitaisalle koalitiohallitukselleen kolme päivää aikaa lopettaa uudistuksien vastustaminen ja uhkasi ottaa asioihin toisenlaisen lähestymistavan, jos tähän ei suostuta.

"Maa on kulkemassa kohti täydellistä romahdusta"

Mielenosoitukset ovat sulkeneet kouluja ja yrityksiä eri puolilla Libanonia. Turvallisuusviranomaiset ovat pidättäneet kymmeniä protestoijia.

–  Tämä maa on kulkemassa kohti täydellistä romahdusta. Hallitus on epäonnistunut Libanonin johtamisessa, ja se pitää kaataa ja korvata, työtön 32-vuotias Mohammad Awada totesi al-Jazeeralle.

Uutistoimisto AFP:lle Beirutissa puhunut 24-vuotias Ali puolestaan toivoi koko hallituksen eroavan.

–  Olisi parempi pitää uudet vaalit nyt, kun ihmiset ovat hereillä, hän sanoi.

Mielenosoitusten rauhoittamiseksi maan talousministeri on kertonut sopineensa pääministeri Haririn kanssa budjetista, joka ei sisällä uusia veroja tai maksuja. Lupaus ei ainakaan vielä ole vakuuttanut mielenosoittajia.

Libanonin valtionvelka on noin 86 miljardia dollaria ja yli 150 prosenttia bruttokansantuotteesta, kertoo maan talousasioista vastaava ministeriö. Talouskasvu on romahtanut viime vuosina, mihin löytyy syitä sekä maan seisahtuneesta poliittisesta tilanteesta että naapurimaa Syyrian kahdeksan vuotta kestäneestä sisällissodasta.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko