Lukashenko: ”Näytämme heille, mitä pakotteet ovat” – juustotehtaalla vieraillut itsevaltias sanoo laittaneensa puolet maan armeijasta taisteluvalmiuteen

HELSINKI

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko sanoo laittaneensa puolet maan armeijasta taisteluvalmiuteen, kertoo Valko-Venäjän uutistoimisto Belta.

Tällä erää hän maalaili kuvaa ulkomaisten joukkojen liikkeistä maan rajojen läheisyydessä vieraillessaan juustotehtaalla Orshan kaupungissa maan koillisosassa.

Lukashenko toisti aiemman väitteensä siitä, että sotilasliitto Nato olisi lisännyt sotilaallista läsnäoloa lähellä Valko-Venäjän raja-aluetta. Presidentti myös maalaili kuvaa yhdysvaltalaiskoneista, joiden hän vihjasi voivan kantaa mahdollisesti ydinaseita.

– He (Nato-maat) ovat aloittaneet harjoituksia aivan rajan läheisyydessä. Mitä minun pitäisi tehdä? Olen lähettänyt myös omat joukkomme rajan läheisyyteen, hän kertoi.

– Puolet armeijasta on laitettu taisteluvalmiuteen. Se ei ole halpaa, hän lisäsi.

Maata itsevaltaisesti 26 vuoden ajan hallinnut Lukashenko lupaili tehdasvisiitillään Beltan mukaan myös vastata ulkomaisiin pakotteisiin.

– Näytämme heille, mitä pakotteet ovat, hän julisti Savushkin-Orshan juustotehtaan työntekijöille pitämässään puheessa Beltan mukaan.

Venäläis joukot osallistuivat sotaharjoituksiin

Venäläisjoukot osallistuivat torstaina Valko-Venäjällä järjestettyihin sotaharjoituksiin, Moscow Times -lehti.

Torstaiset sotaharjoitukset ovat Moscow Timesin mukaan osa 10-päiväistä kansainvälistä armeijan urheilutapahtumaa, jota Valko-Venäjä isännöi Brestissä sijaitsevassa sotilastukikohdassa.

Lehden mukaan venäläinen tiedusteluryhmä oli osallistunut yhteiseen harjoituksen

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi torstaina Venäjän muodostaneen turvallisuusjoukoista reservin, joka voi tarvittaessa lähteä apuun pitämään yllä järjestystä Valko-Venäjällä. Putinin mukaan apujoukkoa ei oteta käyttöön, elleivät valkovenäläiset "ääriainekset" aloita yleistä ryöstelyä ja mellakointia. Toistaiseksi avun antamiseen ei Putinin mukaan ole tarvetta.

Putin perusteli mahdollista väliintuloa Venäjän ja Valko-Venäjän välisellä sotilasliitolla.

Sadattuhannet osoittaneet mieltään presidenttiä vastaan

Sadattuhannet valkovenäläiset ovat osoittaneet mieltään Lukashenkoa vastaan, ja monien valtionyritysten työntekijät ovat lakkoilleet sen jälkeen, kun Lukashenko vajaat kolme viikkoa sitten julistettiin presidentinvaalien voittajaksi yli 80 prosentin ääniosuudella. Vaaleja on pidetty vilpillisinä.

Tuhansia mielenosoittajia on pidätetty, ja heistä monet ovat kertoneet kidutuksesta. Viime päivinä Lukashenko on muun muassa käynnistänyt useita sotaharjoituksia ja marssittanut sotilaita pääkaupunki Minskin kaduille.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa


  • Uutiset
  • Urheilu