Madridin ilmastokokouksen neuvottelut jatkuvat yhä

MADRID

YK:n ilmastokokouksen neuvottelut Madridissa venyivät lauantaille, mutta kokouksen lopputulos näyttäisi jäävän kauaksi siitä, mitä ilmastoaktivistit ovat peräänkuuluttaneet. Aamuyhdeksän aikaan pidettiin puheenjohtajien tilannekatsaus, jossa ensimmäistä kertaa esitettiin teksti, johon kaikki neuvottelujen osiot oli koottu yhteen.

Kokouspaikalla neuvotteluja seuranneen ympäristöjärjestö WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahusen mielestä nykyistä päätöslauselmaa on mahdotonta hyväksyä.

–  Ehdotus sivuuttaa täysin kansalaisten ilmastohuolen ja tieteen viestin siitä, missä tilanteessa ollaan. Viittaukset ilmastotoimien kunnianhimon tason nostoon ovat ennätyksellisen heikot. Kahden viikon ajan maat ovat täällä toistaneet yksi toisensa perään, kuinka kaikkien pitää tehdä enemmän ja nopeammin. Mutta kun siihen pitäisi sitoutua, alkaa valtioiden jarruttelu, hän kommentoi tiedotteessa.

Rahusen mielestä puheenjohtajan tulisi tehdä uusi ehdotus, joka sisältää vahvan ja selkeän viestin ilmastotavoitteiden korottamisesta tieteen vaatimalle tasolle hyvissä ajoin ennen ensi vuoden Glasgow’n ilmastokokousta.

Ilmastokokouksen oli tarkoitus päättyä jo perjantai-iltana.

Kiistakysymyksinä muun muassa päästövähennysten laskutapa

Madridissa on ollut tarkoitus sopia Pariisin ilmastosopimuksen vielä auki olevista asioista. Neuvotteluissa ovat olleet vastakkain etenkin maat, jotka eivät halua kiristää päästötavoitteitaan enempää lähiaikoina, ja maat, jotka vaativat kunnianhimoisempia ilmastotavoitteita.

Neuvotteluissa erimielisyyttä on esimerkiksi päästövähennysten laskutavasta, josta ainakin Brasilia on ollut EU:n kanssa eri linjoilla.

Ruotsin ympäristö- ja ilmastoministeri Isabella Lövin ei lauantaiaamuna ollut toiveikas.

–  Tilanne ei näytä ratkenneen yön aikana, ja nyt odotamme päivitystä chileläiseltä puheenjohtajistolta, Lövin muun muassa sanoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Yksi kysymys myös on, pystyvätkö maat löytämään yhteisymmärryksen ilmastotavoitteiden nostamisesta, jotta Pariisin sopimuksen päämäärä voidaan saavuttaa. Vielä myöhään eilisiltana maat tappelivat muotoiluista, TT kertoi.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko