Bolivian eronnut presidentti Morales on lähtenyt Meksikoon, turvapaikka myönnettiin vain tunteja aikaisemmin

MEXICO

Bolivian presidentin virasta eronnut Evo Morales on lähtenyt Boliviasta Meksikoon. Asiasta kertoo Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard.

Morales haettiin Boliviasta Meksikon sotilaskoneella pian sen jälkeen, kun hänelle oli myönnetty turvapaikka Meksikosta.

Levottomuudet Boliviassa alkoivat lokakuussa pidettyjen vaalien jälkeen, jotka Amerikan maiden järjestön OAS:n tarkkailijat julistivat vilpillisiksi. Vaalien ääntenlaskennassa Moralesin kannatus kohosi epäilyttävästi kesken kaiken, ja hänet valittiin neljännelle presidenttikaudelle.

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli 250 loukkaantunut vaalienjälkeisissä väkivaltaisuuksissa.

Morales kirjoitti eronsa jälkeen pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta. Hän kertoi Twitterissä, että hänestä on annettu pidätysmääräys. Lisäksi hän kertoi, että väkivaltaiset joukot olisivat hyökänneet hänen kotiinsa.

Meksiko myönsi hänelle turvapaikan humanitaarisin perustein.

–  Kansaivälisten sopimusten mukaisesti hän on Meksikon suojelussa. Hänen henkensä ja koskemattomuutensa on pelastettu, ulkoministeri Ebrard sanoi.

Ebrard kertoi aikaisemmin, että useat Moralesin hallinnon virkamiehet ovat hakeutuneet Meksikon Bolivian-suurlähetystön suojiin.

Vuodesta 2006 Boliviaa hallinnut Morales ilmoitti sunnuntaina eroavansa presidentin virasta sen jälkeen, kun hän oli menettänyt armeijan tuen ja asevoimien komentaja oli vaatinut häntä eroamaan.

Morales uhosi palaavansa Boliviaan, mutta ei tähdentänyt paluun ajankohtaa.

Armeija tukee poliisia

Bolivian armeija kertoi avustavansa poliisia päättämään maassa viikkoja jatkuneen väkivallan. Pääkaupunki La Pazin poliisipäällikkö Jose Barrenechea pyysi armeijaa maanantaina puuttumaan Moralesin kannattajien järjestämiin mielenosoituksiin.

Poliisin rakennuksiin ympäri Boliviaa on kohdistunut Moralesin eron jälkeen iskuja. Viikonloppuna ennen presidentin eroa osa poliiseista asettui eroa vaativien mielenosoittajien tueksi.

–  Asevoimat ryhtyvät avustamaan poliisia estääkseen verenvuodatuksen ja taistelut bolivialaisten keskuudessa, asevoimien komentaja ja kenraali Williams Kaliman sanoi.

Poliisipäällikön Barrenechean mukaan poliisi ei pysty enää yksin pitämään yllä järjestystä. Pääkaupunkiin on saapunut satoja Moralesia kannattajia mielenosoittajia.

Muun muassa oppositiojohtaja Carlos Mesa pyysi Twitterissä poliisilta turvaa, sillä hänen mukaansa väkivaltainen joukko lähestyy hänen kotiaan. Vaaleissa Moralesin haastanut Mesa vaati äänekkäästi Moralesin eroa.

Muun muassa EU ja YK ovat toivoneet kaikilta osapuolilta itsehillintää.

Väliaikainen presidentti lupasi uudet vaalit

Bolivian tuleva väliaikainen presidentti Jeanine Anez lupasi, että maassa pidetään uudet vaalit. Anez on senaatin apulaispuhemies, ja perustuslain mukaan hän nousee presidentiksi Moralesin tilalle.

–  Toivon, että annamme tälle maalle sitä varmuutta, jota se nyt kovasti kaipaa, Anez sanoi.

Boliviaan on määrä valita väliaikainen presidentti tänään.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko