Tutkijat: Trump on sivuutettu, viraltapano ei poissuljettu

HELSINKI

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola toteaa, että presidentti Donald Trump sivuutettiin siinä vaiheessa, kun liittovaltio puuttui kongressin valtaukseen.

–  Pentagon ja varapresidentti Mike Pence toimivat siinä tilanteessa perustuslain turvaamiseksi. Perusteena oli, että virkaan valitut ihmiset eivät voi tehdä rikollisia toimia ja presidentin käskyjä ei tarvitse noudattaa, jos ne ovat lain kanssa ristiriidassa, Aaltola sanoi STT:lle.

Aaltola sanoo, että hän oli odottanut protesteja kongressin rakennuksen luona, mutta tunkeutuminen sen sisälle oli hänelle yllätys.

–  Tiesin, että paine oli kova ja seurasin tiiviisti mielenosoituksen valmistelua ja oletin, että se ei johda tuohon. Uskoin, että siellä pystytään pitämään kongressi turvattuna. Sitä en olisi uskonut, että kongressin sisälle päästetään ketään.

Tilanteeseen puututtiin vasta, kun varapresidentti ja puolustusministeriö Pentagon toimivat.

–  Se kertoo siitä, että liittovaltio ei toiminut. Trump ei toiminut. Liittovaltio ei toiminut tässä tilanteessa. Trump odotti varmaan, että tilanne jatkuisi ja saataisiin muutaman päivän kaaos aikaan ja että mielenosoittajat olisivat jääneet sinne rakennukseen.

Sivuutetaan vai pannaanko viralta?

Aaltola ei pitänyt todennäköisenä, että presidentin viraltapanon mahdollistavaa perustuslain 25. lisäystä sovelletaan Trumpiin.

–  Luulen, että presidentti sivuutetaan. Tässä vedotaan siihen, että kaikkia presidentin käskyjä ei tarvitse noudattaa. Yhdysvaltojen liittovaltion viranomaiset ovat vannoneet valansa perustuslaille ja sen noudattamiselle. Siitä tässä on kyse, Aaltola totesi.

Joe Bidenin virkavalan vannomispäivä on parin viikon päässä, 20. tammikuuta. Sen lähestyessä Trump käytännössä sivuutetaan ja valta siirtyy yhä enemmän varapresidentin ja kongressin käsiin, Aaltola ennakoi.

Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen ei sitä vastoin sulje pois Trumpin viraltapanoa. Tilanne on nyt niin poikkeuksellinen, että mitään käsikirjoitusta ei ole olemassa, Heiskanen sanoi STT:lle.

–  Trumpin vankimmatkin tukijat, kuten Lindsey Graham, ovat perääntyneet, eivätkä enää tue presidenttiä. Viraltapano on mahdollinen. Periaatteessa tässä on 13 päivää aikaa. Mitch McConnell on irtisanoutunut vaalivilppiväitteistä samoin kuin varapresidentti Mike Pence. Kun molemmat ovat vankasti tukeneet presidenttiä tähän asti, niin onhan tämä täysin uusi tilanne.

Kysymys on Heiskasen mukaan nyt siitä, kuinka pitkälle varapresidentti on nyt valmis menemään ja johtaako se tilanteeseen entistä pahempaan eskaloitumiseen.

Konkretiaa kaivataan

Tuleva presidentti Biden piti myöhään keskiviikkona Suomen aikaa televisioidun puheen, jossa hän tuomitsi väkivaltaisuudet ja vaati Trumpia puuttumaan tilanteeseen. Heiskasen mukaan puhe oli hyvä, mutta nyt tarvitaan enemmän.

–  Hyvä puhe, mutta pitäisi aika nopeasti päästä niiden korulauseiden ohi. Tietysti pitää ottaa vahva moraalinen johtajuus ja näyttää esimerkkiä. Mutta sen lisäksi pitäisi tehdä konkreettisia ehdotuksia, miten saadaan eri osapuolet keskusteluyhteyteen. Ei pelkästään, että kamppailu on kansakunnan sielusta – pitää saada sitä konkretiaakin siihen.

"Trump jatkanee haavoitetun eläimen epätoivoista viimeistä tanssia"

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala arvioi puolestaan STT:lle, että monella republikaanipoliitikolla on nyt tullut kipuraja vastaan presidentti Donald Trumpin toiminnassa.

–  Minun mielestäni sen olisi pitänyt tulla jo viimeistään vaaliyönä, mutta ei tullut. Kun Trumpia on myötäilty poliittisen hyödyn toivossa, on moni suostunut nielemään vaalivilppiväitteet ja jopa tukemaan Trumpin fiktiivistä tarinaa. Tämä oli se kohta, jossa moni vihdoin ja viimein tajusi, että tämä on vaarallista, tämä tuhoaa meidän demokratian, Annala sanoi.

Annala sanoo odottaneensa aiemmin, että Trump pysyisi republikaaneissa vaikutusvaltaisena hahmona, mediapersoonana, joka voi toimia kuninkaantekijänä, nostaen ja painaen alas esille pyrkiviä republikaanipoliitikkoja.

–  Nyt jos puolueen sisällä niin moni on kääntämässä hänelle selkänsä ja tekemässä irtioton, niin se tarkoittaa sitä, että ei hän pysty enää puolueen ohjelmaa sanelemaan.

Republikaaneilta kuolee äänestäjiä

Republikaanit ovat toisaalta edelleen pinteessä presidenttinsä kanssa. Trump keräsi presidentinvaalissa valtavan äänimäärän, vaikka hävisi vaalit Joe Bidenille. Ääniä kertyi Trumpille enemmän kuin mitä Barack Obama keräsi kummallakaan voittokerrallaan, Annala huomauttaa.

–  Osa niistä, jotka äänestivät Trumpia marraskuussa, on Trumpin faneja, osa republikaanipuolueen. Jos Trump ja puolue lähtevät eri teille, niin kuin nyt näyttää tapahtuvan, niin osa porukasta pysyy Trumpin leirissä.

Äänestäjien menetys on ongelma republikaaneille, sillä heidän ikääntyvät kannattajansa hupenevat vuosien varrella. Nuorten joukossa demokraateilla on enemmän kannatusta.

–  Kuinka moni nyt jää Trumpin leiriin, jos puolue jakautuu kahtia? Se voi uhata republikaanien mahdollisuuksia pärjätä valtakunnan vaaleissa tulevina vuosina. Heillä ei ole oikein varaa menettää äänestäjiään.

Kuka tarjoaa megafonin?

Annalan mielestä on mielenkiintoista nähdä, miten Trumpin jäädytetyn Twitter-tilin käy.

–  Jos Trumpilla ei ole Twitteriä käytössään kahteen viikkoon, niin se merkittävästi vähentää hänen mahdollisuuksiaan agitoida uusia mielenosoituksia. Trump tunnetusti, kun hän kokee olevansa nurkkaan ahdistettu, niin hän hyökkää villisti joka suuntaan.

Annala ei uskonut, että Trump ottaisi tilinsä jäädyttämistä sellaisena merkkinä, että hän tulisi niin sanotusti järkiinsä ja rauhoittuisi.

– Ennemminkin hän jatkaa tätä haavoitetun eläimen epätoivoista viimeistä tanssia.

Megafonin Trumpille voi jatkossa tarjota presidenttiä kiihkeästi kannattavat TV-kanavat OANN tai Newsmax, jos Twitter jää pois. Trumpia vankasti tukenut Fox-kanava on tehnyt pesäeroa väistyvän presidenttiin.

–  Niillä on iso rooli siinä, miten Trump pystyy viestimään kannattajilleen jatkossa.

Annalan mukaan on todennäköistä, että Trump jatkaa samaa menoa vielä Bidenin virkaanastujaisten jälkeenkin.

–  Jos hän haluaa kulkea ympäri Yhdysvaltoja pitämässä yksityishenkilönä näitä vaalikokouksen tyyppisiä isoja tilaisuuksia ja messuta siellä, että hän on todellinen voittaja, niin se menee ihan sananvapauden piikkiin.

Trump saattaa järjestää tilaisuuden jopa Bidenin virkaanastujaispäivänä, Annala ennakoi.

–  Hän voi sitten jälkikäteen kehuskella, että hänellä oli isompi yleisö kuin Bidenilla, mikä todennäköisesti koronan takia toteutuukin.

"Republikaaneilla edessä uuden linjan etsimistä"

Väitöskirjatutkija Jani Kokko uskoo presidentti Donald Trumpin tukemien mellakoijien tunkeutumisen kongressiin vahvistaneen republikaanipuolueen perinteisiä konservatiiveja, jotka ovat myös tarvittaessa valmiita yhteistyöhön demokraattien kanssa. Aiemmin pelätystä irtiotosta Trumpiin tuli yhtäkkiä paljon helpompaa.

–  Yön tapahtumat olivat aika suuri herätys siihen, että näin ei voi jatkua, että poliittista kahtiajakoa lietsotaan entisestään. Nyt pystytään helpommin perustelemaan itselle ja kannattajille, miksi mieli on muuttunut vahvasti, Kokko sanoo.

Moni senaattori ja kongressiedustaja perui kahakoinnin jälkeen tukensa presidentinvaalin tuloksen kyseenalaistaneille vastalauseille.

–  Se kertoo siitä, ettei Trumpilla ole enää niin vahvaa kannatusta ja otetta puolueesta, Kokko sanoo.

Reilusti yli sata republikaania silti jatkoi Trumpin hankkeen tukemista.

–  He saattoivat katsoa kahden vuoden päässä oleviin välivaaleihin ja yrittivät pelata varman päälle, ettei Trump ainakaan heidän päälleen vihojaan laittaisi ja ryhtyisi tukemaan heidän vastaehdokkaitaan esivaaleissa, Kokko pohtii.

Republikaanien tuplatappio senaatin uusintavaalissa Georgiassa Kokon mielestä osoitti, ettei Trumpiin takertuminen enää vahvista ehdokkaan kannatusta ja että republikaanien äänestäjäkuntakin on ryhtynyt väistyvää presidenttiä karsastamaan.

Trumpilaisille oma puolue?

Kokko ei usko Trumpilla olevan enää mahdollisuuksia asettua republikaanien ehdokkaaksi, joten puolueessa lienee odotettavissa jonkinlainen repeämä.

–  Edessä voi olla sellainen tilanne, että Trump lähtee kolmannen puolueen ehdokkaaksi ja hajaannuttaa republikaanien kannattajakuntaa entisestään, Kokko pohtii.

Republikaaneilla olisi Kokon mukaan ollut myös ilman kongressin mellakkaa edessään itsetutkiskelua siitä, pysyäkö edelleen Trumpin kelkassa vai etsiäkö jotain uutta. Selkeää vaihtoehtoa ei vain ole ainakaan tällä hetkellä näköpiirissä. Kokon mukaan haasteena on löytää selkeä johtohahmo, joka voisi tuoda puoluetta jälleen enemmän yhteen.

–  Ja tyynnytellä trumpilaisten kärjekkäimpiä mielipiteitä, hän lisää.

Republikaanien tulevaisuus ei kaiken kaikkiaan näytä kovin auvoiselta. Uhkaavan hajaannuksen lisäksi vaalituloksen analyysi puolueiden äänestäjistä viime vaaleissa osoittaa, että republikaanien nykyinen asema on paljolti puoluetta hyödyttävän vaalijärjestelmän ansioita, Kokko kertoo.

Kommentoi


Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa

Uusimmat Kotimaan uutiset

  • Uutiset
  • Urheilu