Miljardööri Donald Trump ilmoittautui presidenttikilpaan

NEW YORK

Yhdysvalloissa miljardööri Donald Trump on ilmoittanut lähtevänsä tavoittelemaan republikaanien presidenttiehdokkuutta. Hän piti puheen rakennuttamassaan Trump Tower -pilvenpiirtäjässä New Yorkin Manhattanilla. Trump lupasi tehdä Yhdysvalloista jälleen mahtavan.

Trumpin ehdokkuudesta on huhuttu jo pitkään. Hän kertoi maaliskuussa perustaneensa komitean pohtimaan, kannattaako ehdokkuutta tavoitella.

Jeb Bush: Palautan amerikkalaisen johtajuuden

Floridan entisen kuvernöörin Jeb Bushin kampanja-aloitus sai paljon huomiota, mutta hänen ehdokkuutensa ensi vuoden presidentinvaaleissa ei ole selviö. Kyselyiden perusteella hän tarvitsee taakseen maltillisten republikaanien tuen.

Noin 14 prosenttia republikaaneista on ilmoittanut pitävänsä Bushia ykkösehdokkaanaan. Määrä riittää tekemään hänestä puolueen suosituimman kandidaatin, vaikka hän ei vetoa puolueen konservatiivisimpiin jäseniin.

Tuki ei kuitenkaan ole vankkumatonta. Uutistoimisto Reutersin tekemien haastatteluiden mukaan osa äänestäjistä tukee Bushia tässä vaiheessa siksi, etteivät he vielä tunne muita ehdokkaita.

Reuters selvitti toukokuussa yli 2  800 republikaaniksi itsensä ilmoittaneen vastaajan mielipiteitä terveydenhuollosta ja ulkomaanpolitiikasta sekä heidän suosikkiehdokkaansa.

Vetoaa latinoäänestäjiin

Bush ei ole pyrkinyt piilottamaan erimielisyyttään puolueen konservatiivien kanssa maahanmuuttokysymyksistä. Bushin mielestä maan 11 miljoonalle laittomalle maahanmuuttajalle on annettava laillinen asema osana suurta maahanmuuttojärjestelmän uudistusta. Monet republikaanit pitävät ehdotusta lainrikkojien armahtamisena.

Bush on pyrkinyt vetoamaan latinoäänestäjiin esimerkiksi muistuttamalla vaimonsa olevan meksikolainen. Pari tapasi yli neljäkymmentä vuotta sitten.

–  Vuonna 1971, kahdeksan vuotta ennen kuin silloinen kandidaatti Ronald Reagan sanoi, että meidän ei pitäisi ajatella naapureitamme ulkomaalaisina, olin aikaani edellä rajojen ylittämisessä, Bush totesi kampanjansa aloitustilaisuudessa.

Bush pyrkii hyödyntämään linkkejään latinokulttuuriin. Hän esimerkiksi pyysi puheessaan espanjaksi latinoilta apua kampanjaan, joka "toivottaa heidät tervetulleiksi".

Latinot muodostavat noin kymmenen prosenttia äänioikeutetuista ensi vuoden vaaleissa. Heidän äänensä ovat erityisen tärkeitä esimerkiksi Floridan ja Coloradon osavaltioissa.

STT

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko

Uusimmat Kotimaan uutiset