New Yorkin kaupunki aikoo sulkea pahamaineisen Rikers Islandin vankilan

NEW YORK

New Yorkin kaupunki aikoo sulkea pahamaineisen Rikers Islandin -vankilan, jonka seinien sisällä ovat tuomioitaan istuneet myös useat julkisuuden henkilöt. Vankilan on määrä sulkea ovensa vuonna 2026, jonka jälkeen se korvattaisiin neljällä pienemmällä laitoksella.

New Yorkin kaupunginvaltuusto hyväksyi torstaina paikallista aikaa pormestari Bill de Blasion 8,7 miljardia dollaria maksavan suunnitelman vankilan sulkemiseksi.

Rikers on yksi Yhdysvaltain tunnetuimmista vankiloista, ja siellä ovat olleet vuosien saatossa vankeina muun muassa Sex Pistols -yhtyeen Sid Vicious, yhdysvaltalaisräppäri Tupac Shakur sekä Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n entinen pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn.

Asianajajat ja kriminologit ovat jo vuosien ajan vaatineet, että vankila suljettaisiin. Vaatimusten taustalla on laitoksen ikä sekä siellä tapahtuvat säännölliset väkivaltaisuudet. Vankilan syrjäinen sijainti myös vaikeuttaa perhevierailujen järjestymistä.

Rikers sijaitsee saarella East River -joessa Queensin ja Bronxin kaupunginosien välissä. Vankila koostuu yhteensä yhdeksästä laitoksesta.

Uudet vankilat ovat aiempaa inhimillisempiä

De Blasio julkisti suunnitelmansa vankilan sulkemiseksi jo toissa vuonna. Hänen hallintonsa mielestä Rikersin korvaavat neljä uutta laitosta ovat aiempaa inhimillisempiä ja turvallisempia. Myös vankien läheisten on Rikersia helpompi tulla niihin vierailulle. Viranomaisten mukaan uudet laitokset helpottavat myös vankien paluuta yhteiskuntaan sen jälkeen, kun he ovat saaneet tuomionsa istuttua.

Uudet vankilat on määrä rakentaa Manhattanin, Brooklynin, Queensin ja Bronxin kaupunginosiin.

Vaikka Rikersin sulkemisesta ollaan laajalti yhtä mieltä, ovat de Blasion suunnitelmat kohdanneet silti huomattavan määrän kritiikkiä. Lukuisat mielenosoittajat yrittivät häiritä myös torstaista äänestystä.

Suunnitelmaa ovat vastustaneet muun muassa ne newyorkilaiset, jotka eivät halua vankilaa kotiensa lähelle. Toiset taas ovat olleet sitä mieltä, että samat rahat voitaisiin käyttää myös rikollisuuden taustalla olevien syiden vastaiseen taisteluun.

90-luvulla Rikersissa oli vankeja noin 20  000, nykyisellään vankeja on noin 8  000. Rikers on yksi tunnetuimmista yhdysvaltalaisvankiloista.

Muita tunnettuja vankiloita ovat muun muassa New Yorkin osavaltiossa Ossingissa sijaitseva Sing Sing, kalifornialainen San Quentin sekä "Kalliovuorten Alcatrazinakin" tunnettu Coloradossa sijaitseva korkeimpaan turvallisuusluokkaan luokiteltu supermax-vankila ADX Florence.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko