Nicaragualaisviranomaiset ottivat alle kahden viikon sisään kiinni jo kolmannen presidenttiehdokkaaksi aikovan oppositiopoliitikon

MANAGUA, WASHINGTON

Nicaragualaisviranomaiset ottivat tiistaina kiinni jo kolmannen opposition potentiaalisen presidenttiehdokkaan alla kahden viikon sisään. Yhdysvallat pyysi tuoreimman pidätyksen jälkeen kansainvälistä yhteisöä kohtelemaan maan presidenttiä Daniel Ortegaa diktaattorina.

Yhdysvaltain Latinalaisen-Amerikan korkea-arvoisen diplomaatin Julia Chungin mukaan Felix Maradiagan ”mielivaltaisen pidätyksen” tekevän selväksi, että Ortega on diktaattori.

Syyttäjät ovat tutkineet 44-vuotiasta Maradiagaa muun muassa terrorismisyytösten vuoksi. Hänen on myös väitetty tukeneen hallinnon vastaisia kansainvälisiä pakotteita.

Poliisin mukaan hänen syytetään esimerkiksi "ottaneen ulkovalloilta vastaan rahoitusta terrorististen ja horjuttavien toimien tekemiseksi".

Viime viikolla otettiin kiinni kaksi muuta oppositiopoliitikkoa, jotka olivat aikoneet asettua ehdolle Ortegaa vastaan. Maassa on määrä järjestää vaalit myöhemmin tänä vuonna.

Cristiana Chamorro on määrätty kotiarestiin rahanpesuväitteiden vuoksi. Arturo Cruz puolestaan on tutkintavankeudessa, syyttäjien tutkiessa väitteitä muun muassa osallisuudesta kansallisen koskemattomuuden vahingoittamiseen tähtäävään salaliittoon.

Chamorron on aiemmin kerrottu olleen mielipidemittausten suosikki Ortegan haastajaksi.

Kriitikot: joulukuinen laki estää oppositioehdokkaat

Maradiagaa uhkaavat syytteet ovat mahdollisesti kolmikon kovimmat.

Syytteet liittyvät joulukuussa hyväksyttyyn lakiin, jonka väitetään turvaavan maan "suvereenisuutta" vihamielisiä ulkomaisia vaikutteita vastaan. Lainsäädäntöelimen enemmistö koostuu Ortegan liittolaisista.

Lakia kritisoivien mukaan sillä puolestaan pyritään estämään oppositiopoliitikoiden asettuminen ehdolle. Vasemmistolaisen Ortegan tukema laki estää ehdolle asettumisen henkilöiltä, jotka esimerkiksi pyytävät Nicaraguan valtion vastaisia pakotteita tai juhlivat niiden asettamista.

Ortega, 75, on entinen sissitaistelija, joka johti maata vuosina 1979–1990. Hänen onnistui tarttua vallan kahvaan jälleen vuonna 2007, minkä jälkeen hän on voittanut vielä kahdet perättäiset vaalit.

Oppositio ja kansalaisjärjestöt ovat syyttäneet Ortegan hallitsevan maata itsevaltaisesti. Lisäksi häntä on syytetty hallintonsa vastaisten mielenosoitusten raakalaismaisesta tukahduttamisesta.

Mielenosoituksia on järjestetty vuodesta 2018 lähtien. Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) -ihmisoikeusjärjestön mukaan mielenosoitusten yhteydessä on saanut surmansa yli 300 ihmistä ja tuhannet ovat joutuneet maanpakoon.

Sekä EU että Yhdysvallat on asettanut pakotteita Ortegaa ja hänen hallintoaan vastaan.

Kommentoi


Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa


  • Uutiset
  • Urheilu