Oikeus totesi kiinalaisnaisen syyllistyneen presidentti Trumpin klubille tunkeutumiseen

MIAMI

Yhdysvalloissa oikeus on todennut kiinalaisen naisen syyllistyneen presidentin yksityiselle klubille tunkeutumiseen ja valehteluun.

Naista saattaa odottaa jopa viiden vuoden vankeusrangaistus ja 250  000 dollarin eli noin 227  000 euron sakko. Jutussa on määrä antaa tuomio marraskuun lopulla.

Nainen yritti päästä maaliskuun lopulla presidentti Donald Trumpin omistamalle Mar-a-Lagon klubille, joka sijaitsee Floridassa. Nainen kertoi suuntaavansa uima-altaalle, mutta hänellä ei ollut uimapukua mukanaan. Tämän jälkeen hän väitti osallistuvansa kiinalaisamerikkalaiseen ystävyystapahtumaan, vaikka sellaista ei ollut ohjelmassa.

Yhdysvaltojen salaisen palvelun agentit löysivät pidätyksen yhteydessä naiselta kaksi Kiinan passia, useita matkapuhelimia, kannettavan tietokoneen, ulkoisen kovalevyn ja muistitikun, joka sisälsi haittaohjelmia.

Presidentti Trump oli pidätyksen aikaan klubilla.

Todisteet vakoilusta jäivät uupumaan

Tapaus herätti Yhdysvalloissa paitsi kysymyksiä presidentin suosiman kohteen turvallisuudesta, myös lietsoi pelkoja kiinalaisten mahdollisista yrityksistä vakoilla ja varastaa yrityssalaisuuksia. Yhdysvallat on muun muassa syyttänyt toistuvasti kiinalaista teknologiajätti Huaweita teknologiavarkauksista, vakoilusta ja kytköksistä Kiinan johtoon.

Liittovaltion tuomari sanoi oikeuskäsittelyssä, että naisen suunnitelmissa oli "jotain pahaa".

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo kommentoi tapausta samansuuntaisesti pian naisen pidättämisen jälkeen.

–  Mielestäni tämä kertoo Yhdysvaltojen kansalaisille siitä suuresta uhasta, jonka Kiina muodostaa. Lisäksi se kertoo heidän ponnisteluistaan Yhdysvalloissa ei vain hallinnon virkamiehiä vastaan vaan myös laajemmin, Pompeo sanoi.

Kiinalaisnainen ei kuitenkaan saanut syytettä vakoilusta eikä mitään sellaisia todisteita esitetty, jotka olisivat antaneet ymmärtää hänen olevan vakooja.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset