Presidentti Niinistö: Brasilian tilanne korostaa tarvetta kansainväliselle yhteistyölle metsäpalojen torjunnassa – pääministeri Rinteen mukaan tilanne on erittäin vakava ilmaston kannalta

SALVADOR/HELSINKI

Brasilian huolestuttava tilanne korostaa tarvetta kansainväliselle yhteistyölle myös metsäpalojen torjunnassa, kommentoi presidentti Sauli Niinistö Twitterissä. Niinistö sanoi tviitissään, että nyt on syytä pohtia, kuinka voitaisiin kehittää avunantorakenteita palojen sammuttamisessa ja uusien ennaltaehkäisyssä.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi aiemmin Twitterissä, että hän on puhunut metsäpaloista Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa. Haaviston mukaan EU julkaisee tänään lausunnon aiheesta.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) puolestaan kertoo valtioneuvoston tiedotteessa, että hän on ollut eilen illalla yhteydessä Euroopan komissioon ja odottaa EU:lta toimia jo tämän päivän aikana. Hänen mukaansa Suomen hallitus seuraa tilannetta erittäin tarkasti.

Brasilian tilanteesta tullaan Rinteen mukaan keskustelemaan myös Eurooppa-neuvostossa. Neuvostossa on selvitettävä, olisiko Euroopalla jotain annettavaa Brasilialle, jotta vastaavilta paloilta voitaisiin välttyä tulevaisuudessa.

Rinteen mukaan Brasilian metsäpalot uhkaavat koko maapalloa.

–  Kuten miljoonat ihmiset ympäri maailmaa, olen huolissani Brasilian metsäpaloista. Ne uhkaavat koko maapalloa, eivät vain Brasiliaa tai Etelä-Amerikkaa, Rinne kertoo.

–  Tilanne on erittäin vakava ilmaston kannalta, ja nyt pitää toimia.

Rinne kertoo myös olevansa huolissaan siitä, miten Brasilia suhtautuu tällä hetkellä omiin metsiinsä.

–  Brasilian on syytä tehdä kaikkensa, jotta koko sivilisaation kannalta vaaralliset palot saadaan loppumaan, Rinne sanoo.

Palot nousevat G7-maiden kokouksen agendalle

Brasilian presidentti syyttää ranskalaista virkaveljeään kolonialistisesta asenteesta Amazonin sademetsäpaloihin liittyen.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro kommentoi asiaa Twitterissä sen jälkeen, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron oli vaatinut G7-maiden nostavan Amazonin metsäpalot keskustelujen aiheeksi tämän viikon kokoontumisessa. Brasilia ei kuulu G7-maihin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vahvisti perjantaina, että sademetsäpalot kuuluvat G7-kokouksen agendaan.

Macron myös kutsui Amazonin paloja kansainväliseksi kriisiksi ja sanoi, että tulessa ovat maailman keuhkot, jotka tuottavat 20 prosenttia hapesta.

Bolsonaro sanoi, että Macron käyttää Brasilian sisäistä asiaa oman poliittisen hyödyn tavoitteluun. Lisäksi hän syytti ranskalaista virkaveljeään sensaatiohakuisuudesta.

–  Ranskan presidentin ehdotus siitä, että Amazonin tilanteesta pitäisi keskustella G7-maiden kokouksessa ilman alueen maiden läsnäoloa edustaa kolonialistista mentaliteettia, jolle ei ole sijaa tällä vuosisadalla, Bolsonaro kirjoitti Twitterissä.

Palojen koko laajuus ei vielä ole selvillä

Viranomaisten tietojen mukaan Brasiliassa on havaittu tammikuun ja elokuun välisenä aikana lähes 73  000 paloa, mikä on eniten sitten vuoden 2013. Valtaosa paloista oli Amazonin alueella.

Brasiliassa metsien polttaminen on normaalia tähän aikaan vuodesta, kun metsiä raivataan viljelys- ja laidunmaiksi. Brasilian avaruustutkimuskeskuksen (INPE) satelliittitietojen mukaan maastopalot ympäri Brasiliaa ovat kuitenkin kasvaneet tänä vuonna jopa 85 prosentilla, kertoo BBC.

Palojen koko laajuus ei vielä ole selvillä, mutta niiden aiheuttamasta savusta on kärsitty Sao Paulossa ja useissa muissa Brasilian kaupungeissa kuluneella viikolla.

Ympäristöasiantuntijoiden mukaan palot ovat yhteydessä kiihtyviin metsien hävittämiseen Amazonin alueella.

–  Tutkijat ovat asiasta yksimielisiä: suurin syy metsäpaloille ovat ihmisen toimet. Metsää hakataan ja sen jälkeen poltetaan pääasiassa maatalouden, erityisesti karjalaitumien, tarpeisiin, kertoo ympäristöjärjestö WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen järjestön tiedotteessa.

INPE:n mukaan metsää hävitettiin heinäkuussa neljä kertaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Asiantuntijoiden mukaan presidentti on rohkaissut metsureita ja maanviljelijöitä raivaamaan metsiä viljelyskäyttöön.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko