Paavi myönsi pappien ja piispojen seksuaalisesti hyväksikäyttäneen nunnia – jopa kokonainen nunnakunta jouduttiin sulkemaan seksiorjuuden vuoksi

Hyväksikäytön ja jopa seksiorjuuden vuoksi on jouduttu sulkemaan eräs nunnakunta.

Paavi Franciscus on myöntänyt katolisten hengenmiesten käyttäneen seksuaalisesti hyväkseen nunnia ja eräässä tapauksessa jopa pitäneen näitä seksiorjinaan.

Hän sanoi BBC:n mukaan, että eräässä tapauksessa hänen edeltäjänsä paaviBenedictus XVI oli jopa joutunut sulkemaan erään nunnakunnan, jonka jäsenet olivat joutuneet pappien hyväksikäyttämiksi.

Kyseessä oli ilmeisesti ensimmäinen kerta, kun paavi tunnustaa nunnien joutuneen pappien seksuaalisen hyväksikäytön kohteiksi.

"Ongelma jatkuu yhä"

Hän sanoi katolisen kirkon yrittävän ratkaista ongelman, joka "jatkuu yhä".

Paavi Franciscus kertoi asiasta toimittajille tiistaina ollessaan paluulennolla historialliselta vierailultaan Arabian niemimaalla.

Paavi vastasi toimittajien kysymyksiin, joiden taustalla oli viime viikolla vatikaanilaisessa kuukausilehdessä julkaistu artikkeli nunnien seksuaalisesta hyväksikäytöstä katolisen kirkon piirissä.

Nunnat ovat viime aikoina astuneet hyväksikäyttötarinoineen julkisuuteen #METoo-kampanjan innoittamina. Viime vuonna yli 500 000 katolista nunnaa edustava järjestö International Union of Superiors General kehotti jäseniään raportoimaan tapauksista.

–Se on totta... sitä ovat tehneet papit ja jopa piispat. Luulen että sitä tapahtuu yhä, koska jokin ei lopu siihen että siitä on tultu tietoiseksi, Franciscus sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Jo paavi Beneductus tutki ongelmaa

Hänen mukaansa jotkut papit on pidätetty virasta tämän takia. Paavi sanoi, että nyt parhaillaan Vatikaani oli sulkemassa erästä veljeskuntaa seksuaalisen hyväksikäytön ja korruption takia. Hän ei nimennyt sitä.

Franciscus sanoi edeltäjänsä paavi Benedictuksen sulkeneen erään nunnakunnan tultuaan valituksi paaviksi vuonna 2005 "koska orjuudesta oli tullut osa sitä, jopa seksiorjuudesta pappien ja perustajan osalta".

Myöhemmin Vatikaanin tiedottajaAlessandro Gisotti kertoi kyseessä olevan ranskalainen nunnakunta.

Ennen paaviksi valintaansa Benedictus oli kardinaali Joseph Ratzinger, joka tutki Vatikaanissa seksuaalista hyväksikäyttöä. Hän sai selville nunnien seksiorjuuden, mutta vielä tuossa vaiheessa häntä estettiin etenemästä asiassa. Paavina oli tuolloin Johannes Paavali II.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko