Pitkäaikainen USA:n korkeimman oikeuden tuomari Stevens kuoli – yksi liberaaleimmista tuomareista

WASHINGTON

Entinen pitkäaikainen Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari John Paul Stevens on kuollut, kertovat yhdysvaltalaisviestimet. Stevens kuoli 99 vuoden ikäisenä.

Stevens toimi korkeimman oikeuden tuomarina vuodesta 1975 vuoteen 2010. Hän oli yksi korkeimman oikeuden historian pitkäaikaisimmista tuomareista. Stevens oli myös kaikkien aikojen toiseksi vanhin korkeimman oikeuden tuomari jäädessään eläkkeelle 90-vuotiaana. Oliver Wendell Holmes oli vajaan vuoden vanhempi jäädessään eläkkeelle vuonna 1932.

Chicagosta kotoisin ollut Stevens oli republikaaniasianajaja ennen tuomarinuraansa, mutta tuli tunnetuksi korkeimman oikeuden liberaalisiiven edustajana ja itsenäisenä ajattelijana. Hän esimerkiksi äänesti ympäristösääntelyn, aborttioikeuden sekä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Stevens muun muassa kirjoitti oikeuden enemmistöpäätöksen vuoden 2004 tapauksessa, jossa korkein oikeus päätti, että Afganistanissa ja Pakistanissa vangitut ja Guantanamon vankileirille viedyt vihollistaistelijat voivat valittaa Yhdysvaltain tuomioistuimiin.

Stevens tunnettiin myös siitä, että hän ilmaisi kärkevästi eriävän mielipiteensä, jos jäi oikeuden äänestyksissä vähemmistöön. Näin kävi esimerkiksi vuoden 2000 lopulla, kun korkein oikeus päätti lopettaa Floridan äänten uudelleenlaskennan vuoden 2000 presidentinvaaleissa. Tuo päätös varmisti voiton George W. Bushille ennätystasaisissa vaaleissa.

Kun Stevens jäi eläkkeelle vuonna 2010, presidentti Barack Obama nimitti hänen seuraajakseen Elena Kaganin.

Korkeimmalla oikeudella on Yhdysvalloissa vahva poliittinen rooli oikeuskäytännön luojana, joten oikeuden ideologinen kokoonpano on usein poliittisen väännön kohteena.

Lähteenä New York Times ja CNN

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset