Tutkiva toimittaja Ivan Golunov vapautettiin Venäjällä – sisäministeri antoi kahdelle poliisijohtajalle potkut

MOSKOVA

Venäjän poliisi luopui tiistaina huumesyytteistä venäläistä tutkivaa toimittajaa Ivan Golunovia, 36, vastaan ja vapautti hänet kotiarestista. Golunov kiitti poliisitalolta poistuessaan kyyneleet silmissään kannattajiaan.

–  Tämä kaikki tapahtui niin nopeasti, ja siitä minä kiitän teitä, jotka tuitte minua. Uskon sen jotenkin vaikuttaneen tapahtumien kulkuun, Golunov sanoi.

Golunov toivoi samalla, että hänen tapauksensa vaikuttaisi poliisin toimiin niin, ettei kenenkään tarvitsisi enää kokea vastaavaa.

–  Tulen jatkamaan tutkivana toimittajana, koska minun on palkittava niiden luottamus, jotka tukivat minua. Golunov vakuutti.

Sisäministeri Vladimir Kolokoltsev kertoi pyytäneensä presidentti Vladimir Putinia erottamaan Moskovan läntisen osan poliisipäällikön ja Moskovan huumepoliisin päällikön tapauksen vuoksi. Lisäksi Golunovin pidätykseen osallistuneet poliisit on pidätetty virantoimituksesta siihen asti, että tapauksen tutkinta on saatu valmiiksi.

–  Käsitykseni mukaan jokaisen kansalaisen perusoikeuksia tulisi kunnioittaa, olipa hänen ammattinsa mikä tahansa, Kolokoltsev sanoi.

Golunoville luettiin lauantaina huumesyytteet kokaiinista ja muuntohuume mefedronista. Syytteet olivat raskaat, ja niistä olisi voinut koitua jopa 20 vuoden vankeus. Golunovin mukaan syytteet ovat tekaistuja ja johtuivat hänen toimittajan työstään.

Golunovin väitettä tuki muun muassa se, ettei hänen virtsastaan löytynyt merkkejä huumeista. Golunovin asianajaja Sergei Badamshin kertoi, ettei poliisin kotietsinnässä takavarikoimista tavaroista ole löytynyt Golunovin sormenjälkiä.

Moskovan poliisi on niin ikään myöntänyt, että sen verkkosivuillaan julkaisemat kuvat Golunovin "huumeluolaa muistuttavasta asunnosta" eivät todellisuudessa olleet toimittajan asunnosta.

"Historiallinen mobilisaatio"

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö kehui lausunnossaan venäläisten "historiallista mobilisaatiota", jonka ansiosta Golunov saatiin vapaaksi.

–  Nyt hänen lavastajansa on saatava oikeuden eteen, järjestö vaati.

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi ylisti hänkin syytteiden kaatumista.

–  Tämä on ihana uutinen. Tämä on inspiroiva ja motivoiva esimerkki siitä, mitä vainottujen ihmisten solidaarisuudella voidaan saavuttaa, Navalnyi kirjoitti Twitterissä.

Euroopan unionin mukaan "syytteistä luopuminen tässä tapauksessa on positiivinen lopputulos". EU vaati kuitenkin, että poliisien väkivalta Golunovia kohtaan tätä pidätettäessä on tutkittava.

Golunovin työnantaja, uutissivusto Meduza oli luonnollisesti haltioissaan toimittajan vapauttamisesta.

–  Tämä on voitto. Minä itken, kiteytti sivuston päätoimittaja Ivan Kolpakov.

Golunovia ovat myös tukeneet lukuisat tunnetut kirjailijat, muusikot ja toimittajat, ja hänen puolestaan on järjestetty mielenosoituksia.

Liki 24  000 ihmistä ehti ennen Golunovin vapautusta ilmoittaa Facebookissa olevansa kiinnostunut osallistumaan Golunovin puolesta järjestettävään mielenilmaukseen keskiviikkona.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset