Biden kaksinkertaistaa Yhdysvaltojen päästövähennystavoitteet vuodelle 2030 – haluaa kirittää muuta maailmaa

WASHINGTON

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden lähes kaksinkertaistaa Yhdysvaltojen päästövähennystavoitteen vuodelle 2030, kertoo Valkoinen talo. Nyt tavoitteena on leikata kasvihuonekaasujen päästöjä 50–52 prosenttia vuoden 2005 tasolta.

Edellinen demokraattipresidentti Barack Obama tavoitteli 26–28 prosentin leikkauksia vuoteen 2025 mennessä, joten Bidenin suunnitelma on selvästi kunnianhimoisempi. Bideniä edeltänyt presidentti Donald Trump taas irrottautui Pariisin ilmastosopimuksesta ja päästötavoitteista, koska sopimus oli hänen mielestään epäreilu hiilikaivosten työntekijöille ja energiasektorille.

Asiasta toimittajille kertoneen virkamiehen mukaan uudella tavoitteella pyritään haastamaan muuta maailmaa lisäämään kunnianhimoaan ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Uusi tavoite julkistetaan muodollisesti tänään alkavassa ilmastohuippukokouksessa, jonka Biden on kutsunut virtuaalisesti koolle. Mukaan on kutsuttu kymmenien maiden johtajat, muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping.

Pohjoismaista kutsuvieraslistalla ovat Tanskan ja Norjan pääministerit. Sen sijaan Ruotsin, Suomen ja Islannin edustajat puuttuvat listalta.

Muitakin julkistuksia lienee luvassa

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ilmasto- ja kiertotalousasioiden johtava asiantuntija Matti Kahra arvioi aiemmin päivällä, että Yhdysvaltojen uusi tavoite tulee olemaan kokouksen konkreettisesti isoin asia.

–  Se olisi kyllä tosi merkittävä ja iso sitoumus, Kahra sanoo.

Valkoisen talon mukaan Biden on kehottanut kutsussaan myös muita johtajia kertomaan huippukokouksessa, miten heidän maansa osallistuvat vahvempiin ilmastotavoitteisiin.

Japani kertoi torstaina aikovansa leikata päästöjään 46 prosenttia, mikä on merkittävästi aiempaa enemmän.

Yleisradioyhtiö Radio-Canada taas kertoi lähteisiinsä pohjautuen, että Kanadan pääministeri Justin Trudeau aikoo julkistaa huippukokouksessa 40–45 prosentin päästöleikkaukset vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2005 päästöihin.

Varhain keskiviikkoaamuna EU saavutti poliittisen sovun ilmastolaistaan, johon sisältyvä päästövähennystavoite on 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 päästötasoon.

Keskiviikkona myös Britannia kertoi uusista päästöleikkaustavoitteistaan, jotka ovat suurten talouksien kärkeä: maa tavoittelee 78 prosentin päästövähennyksiä vuoden 1990 tasoon verrattuna vuoteen 2035 mennessä.

Kiina on osaltaan vahvistanut, että presidentti Xi aikoo osallistua huippukokoukseen ja pitää ”tärkeän puheen”. Huippukokouksesta on tulossa ensimmäinen, johon Xi ja Biden osallistuvat yhdessä presidentteinä.

Yhdysvallat haluaa johtoaseman

Huippukokouksen merkitys on EK:n Kahran mukaan siinä, että Yhdysvallat pyrkii sillä ottamaan takaisin johtajuutensa ilmastoasioissa. Kahran mukaan tämä viesti on suunnattu sekä yhdysvaltalaisille että muulle maailmalle.

–  Kyllä tässä on myös hyvin valtapoliittinen, geopoliittinen asetelma. Haastetaan näitä isoja talousmahteja ja saastuttajia ja sanotaan, että Yhdysvallat tulee asettamaan tämän ilmastopolitiikan agendan ja vaatimaan muilta näihin tavoitteisiin sitoutumista, hän sanoo.

Bidenin jättimäisen, runsaasti myös ilmastotoimia sisältävän infrastruktuuriohjelman alussa sanotaan, että yksi sen tavoitteista on asemoida Yhdysvaltoja niin, että maa pysyy Kiinan edellä. Kahran mukaan Yhdysvallat haluaakin asettaa ehdot kansainvälisen ilmastopolitiikan tekemiseen omien arvojensa ja tavoitteidensa mukaisesti sen ohella, että ilmastopolitiikka vaatii yhdessä toimimista.

Ilmastotoimista hyötyä Yhdysvalloille

Huippukokouksella halutaan antaa Kahran mukaan myös sisäpoliittinen viesti Yhdysvaltojen yhteiskunnalle ja politiikalle. Bidenin hallinto on korostanut paljon ilmastonmuutoksen torjuntaan palaamista ja siitä syntyviä työpaikkoja.

–  Keskeinen viesti (yhdysvaltalaisille) on, että Yhdysvaltojen on oltava johtaja, koska se on tärkeää juuri heidän taloudelleen ja teknologiselle edelläkävijyydelleen. Johtoasema halutaan ottaa, koska se nähdään kansalliseksi eduksi, hän kertoo.

Huippukokouksessa luvataan myös esitellä esimerkkejä siitä, miten kunnianhimoiset ilmastotavoitteet luovat hyväpalkkaisia töitä, edistävät innovatiivisia teknologioita ja auttavat haavoittuvia maita sopeutumaan ilmaston vaikutuksiin, kerrotaan Valkoisen talon tiedotteessa.

---

Lähteenä myös AFP

Kommentoi


Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa


  • Uutiset
  • Urheilu