Romanian istuva presidentti voittamassa odotetusti presidentinvaalit

BUKAREST

Romanian istuva presidentti Klaus Iohannis näyttäisi saavan eniten ääniä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, kertoo kaksi ovensuukyselyä. Tulos on odotettu.

Vaalien toisella kierroksella Iohannis saa todennäköisesti vastaansa sosiaalidemokraatteja (PSD) edustavan entisen pääministerin Viorica Dancilan. Ovensuukyselyt lupaavat Iohannisille noin 39 prosentin äänisaalista ja Dancilalle noin 22 prosenttia. Uuden, keskustaoikeistolaisen Pelastakaa Romania -liiton Dan Barna oli saamassa kyselyiden mukaan runsaat 16 prosenttia äänistä.

Keskustaoikeistolainen Iohannis on profiloitunut ensimmäisen kautensa aikana korruption vastustajana ja oikeusvaltion puolustajana.

Ennakko-odotuksissa tiukinta kisaa vaaleissa odotettiin siitä, kuka pääsee häviämään Iohannisille vaalien toisella kierroksella kahden viikon päästä.

Ratkaisevassa asemassa vaaleissa ovat ne neljä miljoonaa romanialaista, jotka ovat muuttaneet maasta viime vuosina. Valtaosan heistä odotettiin antavan äänensä liberaaleille ehdokkaille. Jo aamulla yli 300  000 ihmistä oli antanut äänensä ulkomailta.

Ennakkoon näytti epävarmalta, pääseekö maan perinteisen valtapuolueen PSD:n ehdokas edes toiselle kierrokselle. Putoaminen olisi ollut ensimmäinen kerta sitten kommunismin kaatumisen 30 vuotta sitten. PSD on maata sitä ennen hallinneen kommunistipuolueen suora seuraaja.

Dancilan menestysmahdollisuuksia söivät hänen hallituksensa kaatuminen ja puolueen lukuisat korruptioskandaalit. Vahvalla puolueorganisaatiollaan PSD näyttäisi kuitenkin onnistuvan kampeamaan hänet toiselle kierrokselle.

Presidentti ei osallistunut vaaliväittelyihin

Iohannis sai ensimmäisellä kaudellaan taistella alituiseen PSD:tä vastaan. Iohannis oli poikkiteloin, kun PSD yritti juntata läpi lainsäädäntöä, joka olisi muun muassa armahtanut korruptiosta tuomittuja poliitikkoja ja vienyt valtaa maan korruption vastaiselta virastolta.

Osin hänen ansiostaan Romania ei ole lipsunut Puolan ja Unkarin tapaan autoritaarisuuden ja kansallismielisen populismin tielle.

Iohannisia on kuitenkin arvosteltu demokratian halveksunnasta, sillä hän ei ole suostunut osallistumaan vaaliväittelyihin. Itse hän on varoitellut, että PSD:n voitto olisi uhka maan demokratialle.

Romanian presidentin valtaoikeudet ovat melko suuret. Hän muun muassa johtaa maan ulkopolitiikkaa, osallistuu EU-kokouksiin ja nimittää pääministerin.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko