Ruotsi vaatii Kiinaa vapauttamaan ruotsalaistaustaisen kirjakauppiaan – Guille myönnettiin Ruotsissa marraskuussa sananvapauspalkinto

PEKING

Ruotsi vaati tiistaina Kiinaa päästämään vapaaksi vankeuteen tuomitun kirjakauppiaan Gui Minhain. Kiina väitti Guin olevan Kiinan kansalainen, koska hän olisi hakenut Kiinan kansalaisuutensa palauttamista ollessaan vangittuna vuonna 2018.

Ruotsin mukaan Kiinan väite ei pidä paikkaansa, koska kansalaisuuden voivat peruuttaa vain Ruotsin viranomaiset.

Guin tuomion takia Ruotsin ulkoministeriö kutsui tiistaina Kiinan Ruotsin-lähettilään puhutteluun.

Aiemmin tiistaina ulkoministeri Ann Linde sanoi, että Ruotsin kansalaisella on oikeus konsulipalveluihin.

–  Kiina ei ole tarjonnut Ruotsille mahdollisuutta niiden antamiseen, emmekä ole saaneet olla läsnä oikeudenkäynnissä, Linde jatkoi.

Linde kertoi uutistoimisto TT:lle, ettei Ruotsin ulkoministeriöllä ollut tietoa Gui Minhain oikeudenkäynnistä.

Kiinan ulkoministeriön tiedottajan mukaan Kiina ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta ja siksi "Kiina tunnustaa hänet vain Kiinan kansalaiseksi".

Tukijoiden mielestä kyse on painostustaktiikasta

Ruotsin ja Kiinan välit ovat olleet Guin kohtelun vuoksi kireät. Ne huononivat entisestään, kun Ruotsissa myönnettiin Guille sananvapauspalkinto marraskuussa. Ruotsia on jopa vaadittu karkottamaan Kiinan suurlähettiläs, mutta Linden mukaan tämä ei olisi hyvä ajatus, koska lähettilästä tarvitaan, jotta tapauksesta saataisiin lisää tietoa.

Kiinalaistaustainen Gui pidätettiin alun perin vuonna 2015. Hänen syytteensä liittyvät vakoiluun.

Kiinan itäosassa sijaitsevan Ningbon kaupungin tuomioistuin sanoi, että Gui olisi hakenut Kiinan kansalaisuutensa palauttamista vangittuna ollessaan vuonna 2018. Siitä, onko Gui luopunut Ruotsin kansalaisuudestaan, ei ollut selvyyttä.

Gui ja neljä muuta kirjakauppiasta olivat pyörittäneet Hongkongissa kauppaa, jossa myytiin esimerkiksi Kiinan johtajia kriittisesti tai sensaatiohakuisesti käsitteleviä teoksia.

Gui otettiin kiinni ensimmäisen kerran Thaimaan-lomallaan vuonna 2015. Hänestä saatiin seuraavan kerran tietoja vasta vuonna 2016, kun Kiina kertoi hänen tunnustaneen osallisuutensa kuolemaan johtaneeseen liikenneonnettomuuteen sekä laittomien kirjojen salakuljetukseen. Gui sai tuolloin kahden vuoden vankeustuomion.

Gui oli joitakin kuukausia vapaalla jalalla loppuvuodesta 2017, mutta hänen ei sallittu lähteä Kiinasta. Hänet otettiin uudelleen kiinni alkuvuodesta 2018.

Guin perheen ja tukijoiden mukaan vangitsemisessa ja tuomioissa on ollut kyse Kiinan toisinajattelijoihin kohdistamasta painostustaktiikasta.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko