Ruotsin valtionepidemiologi Tegnell veti sanojaan takaisin – uskoo valittuun koronastrategiaan

TUKHOLMA

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell vakuutti keskiviikkona terveysviranomaisten tiedotustilaisuudessa, että Ruotsin valitsema strategia koronavirustaistelussa on hänen mielestään edelleen hyvä.

Tegnell joutui selittämään sanomisiaan sen jälkeen, kun hänen haastattelunsa Ruotsin radiossa levisi keskiviikkoaamuna. Haastattelussa valtionepidemiologi sanoi, että Ruotsin olisi pitänyt torjua koronaepidemiaa useammilla toimenpiteillä heti alusta alkaen.

–  Jos olisimme tänään uudelleen tilanteessa, jossa koronavirus tulisi, uskoisin meidän asettuvan puoliväliin siinä, mitä Ruotsi on nyt tehnyt ja mitä muu maailma on tehnyt, Tegnell sanoi Ruotsin radiolle.

Kun Tegnell kohtasi ruotsalaismedian myöhemmin iltapäivällä, kellossa oli jo toinen ääni. Tegnell oli sitä mieltä, että hänen sanomisiaan radiohaastattelussa oli ylitulkittu.

–  Uskomme yhä, että strategiamme on hyvä. Sitten on tietenkin aina asioita, joita voi parantaa. Erityisesti silloin, kun katsoo jälkikäteen tekemisiään. Henkilökohtaisesti ajattelen, että olisi hankalaa vastata jotain muuta sellaiseen kysymykseen. Tässä työssä voi aina tehdä asioita paremmin, Tegnell sanoi tiedotustilaisuudessa SVT:n mukaan.

"Olen kuin nyrkkeilysäkki"

Tegnelliltä kysyttiin tilaisuudessa myös, mitä hän olisi tehnyt toisin nykyisillä tiedoilla.

–  Edelleen on paljon asioita, joiden vaikutuksesta emme tiedä. Voi hyvin sanoa, että (tilanne) olisi huomattavasti parempi, jos olisimme olleet paremmin valmistautuneita vanhusten suojaamiseen. Ja olisi ollut hyvä, jos olisimme saaneet testauskapasiteetin käyttöön nopeammin, Tegnell sanoi.

Ruotsin koronavirusstrategia ja karmeat tartunta- sekä kuolinluvut ovat henkilöityneet juuri Tegnelliin. Tegnelliltä kysyttiin, miten hän kokee sen.

–  Joskus minusta tuntuu, että olen kuin nyrkkeilysäkki. Mutta olen sen asian kanssa ihan okei, Tegnell sanoi Aftonbladetin mukaan.

Ruotsin koronavirustilanne yhä karmea

Ruotsin tilanne koronaviruksen suhteen on yhä murheellinen. Keskiviikkona Tegnell kertoi, että koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä oli kasvanut 74:llä. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on Ruotsissa nyt 4  542.

Worldometer-sivuston mukaan 10 miljoonan asukkaan Ruotsissa on miljoonaa asukasta kohti kuollut 450 ihmistä. Suomessa vastaava luku on 58.

Ruotsissa koronavirustartunnan on saanut 40  803 ihmistä. Keskiviikkona kerrottiin 2  214 uudesta tartunnasta.

Tegnell kehotti ruotsalaisia edelleen seuraamaan viranomaisten ohjeita ja suosituksia eli tarpeettomia matkoja ei tule tehdä ja kontakteja riskiryhmiin on vältettävä.

Lähteenä myös uutistoimisto TT.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko