Kaikki Uumajan lentoturman kuolonuhrit olivat ruotsalaisia – yhdeksän kuoli pienkoneen maahansyöksyssä

UUMAJA

Kaikki yhdeksän ihmistä, jotka kuolivat Ruotsin Uumajan lentoturmassa tänään, olivat paikallisia asukkaita ja Ruotsin kansalaisia, ilmoitti poliisi tiedotustilaisuudessa. Yhdellä uhreista oli kaksoiskansalaisuus, mutta tiedossa ei ole, minkä maan.

Poliisin mukaan uhreja ei ole vielä tunnistettu virallisesti. Tiedot uhreista perustuvat lennon matkustajalistaan.

Onnettomuuden jatkotutkinnasta vastaa Ruotsin onnettomuustutkintakeskus.

Laskuvarjohyppääjien pienkoneen maahansyöksyssä iltapäivällä kuoli yhdeksän ihmistä. Kaikki koneessa olleet saivat surmansa maahansyöksyssä, joka tapahtui lennon nousuvaiheessa.

Aftonbladetin saaman videofilmin perusteella kone syöksyi suoraan alas nokka edellä.

Kone lähti Uumajan lentokentältä Ruotsin aikaa puoli kahdelta iltapäivällä ja lennonjohto sai ilmoituksen onnettomuudesta pian kahden jälkeen.

Pelastusviranomaisten mukaan kone syöksyi Uumajanjoessa olevalle saarelle, joka sijaitsee noin kahden kilometrin päässä kaupungin lentokentältä. Koneen kappaleet ovat viranomaisten mukaan pudonneet vaikeakulkuiseen maastoon, ja poliisi on eristänyt laajan alueen vainajien etsintöjen ajaksi.

Ruotsin liikennevirasto ilmoittaa, että Uumajan ohi kulkeva junaliikenne on poliisin pyynnöstä pysäytetty.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven esitti surunvalittelunsa uhrien omaisille.

–  Hallitus pitää yhteyttä asianomaisiin viranomaisiin. Nyt on tärkeää selvittää tapahtuman syy, Löfven sanoi lausunnossaan uutistoimisto TT:lle.

TT:n mukaan turma on Ruotsissa tapahtuneista lento-onnettomuuksista seitsemänneksi pahin. Siviili-ilmailussa tapahtuneista onnettomuuksista se on viidenneksi pahin.

Ruotsin laskuvarjohyppääjien liiton puheenjohtaja Per-Olov Humla sanoi, että kyseessä oli vakavin onnettomuus, mitä Ruotsin laskuvarjohyppytoiminnassa on koskaan tapahtunut. Humla oli itse matkalla onnettomuuspaikalle avustamaan onnettomuuden tutkinnassa.

Laskuvarjokerhon omistama kone

Kone oli tyypiltään GippsAero GA8 Airvan, kertoo Ruotsin ilmaliikennettä hallinnoiva Swedavia. Koneen omisti paikallinen laskuvarjohyppääjien seura.

Turmakone oli eri tyyppiä kuin Suomessa laskuvarjohyppääjiä kuljettanut Comp Air 8 -tyyppinen kone, jonka maahansyöksyssä kuoli kahdeksan ihmistä Jämijärvellä Satakunnassa huhtikuussa 2014.

Konetyyppi ei ole käytössä Suomen laskuvarjokerhoilla

Tarkkuushypyn moninkertainen suomenmestari Timo Toivonen kertoo, ettei Uumajan konetyyppi ole tuttu näky täkäläisillä lentokentillä.

–  Kuulen ensimmäistä kertaa lentolaitteesta. Ei ole tullut maailmankaan kentillä vastaan, Toivonen sanoo 40 vuoden hyppykokemuksella.

Uumajan onnettomuuskone oli malliltaan GippsAero GA8 Airvan. Kaikkiaan mallia on valmistettu noin 240 kappaletta.

Lentokoneen valmistajan mukaan konetyyppi soveltuu laskuvarjohyppyjen lisäksi matkustaja- ja rahtikoneeksi esimerkiksi humanitäärisiin toimiin.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko

Uusimmat Kotimaan uutiset