Sadattuhannet marssivat Montrealissa ruotsalaisaktivisti Thunbergin rinnalla

MONTREAL

Kanadan Montrealissa puoli miljoonaa ihmistä on osallistunut ilmastomarssille ruotsalaisaktivisti Greta Thunbergin johdolla, kertovat järjestäjät. Mukana marssilla oli muiden muassa Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja muita kanadalaisia puoluejohtajia, jotka valmistautuvat parhaillaan lokakuun lopussa järjestettäviin parlamenttivaaleihin.

16-vuotias Thunberg kehotti Trudeauta ja muita maailman johtajia tekemään enemmän ympäristön eteen. Ilmastoaktivisti tapasi Trudeaun yksityisesti ja sanoi myöhemmin lehdistötilaisuudessa, että pääministeri ei tee tarpeeksi kasvihuonekaasujen vähentämiseksi.

–  Viestini kaikille poliitikoille ympäri maailmaa on sama. Kuunnelkaa ja toimikaa parhaan saatavissa olevan tieteellisen tiedon mukaan, Thunberg sanoi.

Thunbergin YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa pitämä puhe nousi aiemmin tällä viikolla maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Hän syytti kiihkeässä puheenvuorossaan maailman johtajia sukupolvensa pettämisestä.

–  Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoillanne, silminnähden vihainen ja liikuttunut Thunberg sanoi.

Päättäjien arvostelu jatkui Kanadassa

Ruotsalaisaktivisti jatkoi arvostelua Montrealissa.

–  Tällä viikolla johtajat ympäri maailmaa kokoontuivat New Yorkiin. He pettivät meidät jälleen kerran tyhjillä sanoillaan ja riittämättömillä suunnitelmillaan.

Thunberg sanoi hurraavalle yleisölle, että on uskomatonta, kuinka yhteinen asia yhdistää ihmisiä.

–  Jos vallassa olevat eivät kanna vastuuta, me kannamme.

Eri puolilla maailmaa järjestettiin perjantaina ilmastolakkoja. Helsingissä eduskuntatalon eteen oli poliisin mukaan kokoontunut enimmillään noin 6  000 ihmistä.

Viime viikon perjantaina yli kuusi miljoonaa ihmistä osallistui ilmastolakkoihin ympäri maailmaa.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa


  • Uutiset
  • Urheilu