AstraZenecan koronarokotteen teho jäi 70 prosenttiin

HELSINKI, BERLIINI

Brittiläisen lääkejätti AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä koronarokote on testeissä ollut tehokkuudeltaan noin 70 prosenttia, AstraZeneca kertoo.

Teho vaihteli 62–90 prosentin välillä riippuen annostuksen suuruudesta.

Ensimmäisessä koeryhmässä rokotettavat saivat ensin puolikkaan annoksen rokotetta ja kuukauden kuluttua toisen, kokonaisen annoksen. Tämä toi 90-prosenttisen suojan.

Toisessa ryhmässä rokotetut saivat kaksi kokonaista annosta rokotetta noin kuukauden välein. Tällöin suoja jäi 62 prosenttiin.

AstraZenecan rokote ei vaikuttaisi olevan yhtä tehokas kuin sen kilpailijoiden Pfizer/Biontechin ja Modernan, joiden rokotteet ovat testeissä tehonneet yli 90-prosenttisesti. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan selvää, ovatko testausmenetelmät täysin vertailukelpoisia.

AstraZeneca kertoi toimittavansa kaikki testitiedot välittömästi viranomaisille, jotta rokote voitaisiin hyväksyä käyttöön.

–  Rokotteen tehokkuus ja turvallisuus ovat vakuuttaneet meidät siitä, että se on hyvin tehokas covid-19-tautia vastaan, ja sillä tulee olemaan välitön vaikutus tässä terveydellisessä hätätilassa, sanoi AstraZenecan johtaja Pascal Soriot lausunnossaan.

Rokotteella ei ole todettu vakavia sivuvaikutuksia.

AstraZenecan rokotteen merkittävä etu on se, että se säilyy normaalissa jääkaappilämpötilassa puoli vuotta. Yhtiön mukaan se pystyy ensi vuoden aikana valmistamaan rokotetta jopa kolme miljardia annosta.

Saksa saattaa aloittaa rokotukset jo ensi kuussa

Saksa saattaa aloittaa koronavirusrokotukset jo tämän vuoden aikana, sanoo maan terveysministeri Jens Spahn muun muassa Die Welt -lehden välittämässä haastattelussa.

Spahn sanoo olevansa erittäin optimistinen sen suhteen, että koronarokote saadaan hyväksyttyä ja käyttöön joulukuun aikana. Spahn kertoo antaneensa Saksan osavaltioille ohjeet, joiden mukaan niiden tulee olla valmiit aloittamaan rokotukset joulukuun puolivälissä.

Spahnin mukaan Saksaan on tulossa ensimmäisessä vaiheessa noin 300 miljoonaa rokoteannosta.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa

  • Uutiset
  • Urheilu