Saksan sisäministeriön virkamiesten enemmistö oli natsitaustaisia vielä 1960-luvulla

Saksan sisäministeriön virkamiehistä yli puolet oli natsitaustaisia vielä vuosikymmeniä toisen maailmansodan jälkeen, kertoo uusi tutkimus. Osuus on selvästi aiemmin luultua isompi.

Länsi-Saksassa natsitaustaisten virkamiesten osuus oli suurimmillaan 1960-luvun alkupuolella, jolloin kaksi kolmasosaa viranhaltijoista oli henkilöitä, jotka olivat olleet natsipuolueen jäseniä sota-aikana. Enemmistö heistä oli kuulunut Adolf Hitlerin perustamaan SA-järjestöön, joka oli natsipuolueen puolisotilaallinen iskujoukko.

Myös Itä-Saksan sisäministeriön virkamiehistä noin joka seitsemännellä oli sodan jälkeen natsitausta. Tutkijat pitivät tätäkin tulosta yllättävänä, koska kommunistinen valtio teki sodan jälkeen tiukan pesäeron natsihistoriaan.

ZZF-historiantutkimuslaitoksen ja Saksan sisäministeriön yhteistyönä toteutetun tutkimuksen tekijät muistuttavat, että natsipuolueen jäsenyyttä ei pidetty Länsi-Saksassa vakavana rasitteena heti sodan jälkeen, kun valtionhallintoon tarvittiin kipeästi koulutettua väkeä. Natsitaustaiset virkamiehet alkoivat saada potkuja menneisyytensä takia vasta 1960-luvulla.

Tuoreesta tutkimuksesta on uutisoitu viime päivinä useissa saksalaisissa medioissa.

Saksan natsimenneisyys nousi maan poliittiseen keskusteluun loppuviikosta myös toisen uutisen takia.

Saksan vasemmistopuolue Die Linke nosti maan parlamentissa esiin, että maa maksaa edelleen vuosittain yhteensä noin 100 000 euroa kolmannen valtakunnan joukoissa palvelleille espanjalaisille vapaaehtoisille veteeraaneille ja heidän leskilleen ja orvoilleen. Korvausten saajia on yhteensä viitisenkymmentä.

Vapaaehtoisille maksetuista eläkkeistä sopivat 1960-luvun alussa Saksan liittokansleri Kondar Adenauer ja Espanjan diktaattori Francisco Franco. Espanja sitoutui samalla maksamaan korvauksia saksalaisille lentäjille, jotka osallistuivat Espanjan sisällissotaan Francon puolella 1930-luvulla.

Kirjallisen kysymyksen asiasta tehnyt kansanedustaja Andrej Hunko pitää vanhan sopimuksen noudattamista skandaalina ja vaatii sen irtisanomista. Hänen mielestään Saksan fasistien rinnalla itärintaman "tuhoamissotaan" osallistuneille vapaaehtoisille ei tule maksaa korvauksia, koska monet sodan uhritkaan eivät ole niitä tähän päivään mennessä saaneet.

Espanjan vasemmistolainen baskipuolue EH Bildu aikoo viedä sopimuksen europarlamentin arvioitavaksi. Saksalaiset lentäjät osallistuivat Espanjan sisällissodassa Francoa vastaan taistelleiden baskialueiden pommituksiin.

HENRI-PEKKA KALLIO/LÄNNEN MEDIA

Tiedote uudesta tutkimuksesta.

The Localin juttu natsitutkimuksesta.

Telegraphin juttu vapaaehtoisten korvauksista.

The Localin juttu vapaaehtoisten korvauksista.

Kommentoi


Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa


  • Uutiset
  • Urheilu