Saksassa muistetaan Dresdenin suurpommitusten uhreja – pommituksista selvinnyt 89-vuotias kertoo olevansa väsynyt siihen, että vuosipäivä valjastetaan politikointiin

DRESDEN/FRANKFURT

Saksassa muistetaan tänään Dresdenin suurpommituksia toisessa maailmansodassa. Liittoutuneiden pommituksissa 75 vuotta sitten kuoli arviolta 25  000–40  000 ihmistä.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier pitää Dresdenissä muistopuheen, minkä jälkeen hän liittyy mukaan kaupungin keskustassa kulkevaan ihmisketjuun yhdessä Dresdenin pormestarin Dirk Hilbertin kanssa.

Aamulla pormestari Hilbert aloitti muistojuhlan laskemalla valkoisia ruusuja uhrien muistomerkille.

Natsien propagandassa pommitusten jälkimainingeissa kuolonuhrien lukumäärää liioiteltiin, ja äärioikeiston ekstremistit siteeraavat yhä silloisia paisuteltuja lukuja. Uusnatsit ovat kohottaneet Dresdenin kaupungin marttyyrin asemaan.

–  Myytti "viattomasta kaupungista" elää yhä, alueellinen sanomalehti Sächsische Zeitung kirjoitti ja syytti äärioikeistoa siitä, että se pyrkii hyödyntämään muistojuhlaa "Saksan sotarikosten vähättelyyn".

"Tämä päivä kuuluu meille"

Dresdenin pommituksista hengissä selvinnyt Ursula Elsner oli 14-vuotias, kun hänen äitinsä vei hänet turvaan palavien rakennusten keskeltä. 89-vuotias Elsner sanoo Spiegel-lehdessä olevansa väsynyt siihen, että vuosipäivää pyritään nykyisin käyttämään väärin poliittisen hyödyn saavuttamiseen.

Hän haluaa, että muistojuhla toimii sodanvastaisena varoituksena.

–  Tämä päivä kuuluu meille, Elsner sanoo lehdelle.

Liittoutuneiden pommikoneet käyttivät Dresdenissä runsaasti palopommeja. Britit uskoivat, että laajat pommitukset saisivat saksalaiset nousemaan nopeammin Hitleriä vastaan, mutta näin ei käynyt.

Kommentoi











Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko





Uusimmat Kotimaan uutiset