Saksan tappajahoitaja sai elinkautisen, uhrien omaiset aikovat haastaa myös sairaalat oikeuteen

HELSINKI

Saksan rauhan ajan pahin sarjamurhaaja, tappajahoitajana tunnettu Niels Högel, 42, tuomittiin torstaina elinkautiseen 85 murhasta. Viranomaisten mukaan uhreja voi olla paljon enemmän, jopa 200. Todisteiden löytäminen on kuitenkin vaikeaa, koska osa mahdollisista uhreista on polttohaudattu, ja Högel on kertonut tapahtumista kuulusteluissa ristiriitaisesti.

–  Syyllisyytenne määrä on käsittämätön. Joskus edes pahimmat painajaiset eivät riitä kuvaamaan totuutta, sanoi tuomari Sebastian Bührmann.

Sairaanhoitajana toiminut Högel murhasi potilaitaan antamalla näille liian suuria lääkeannoksia vuosina 2000–2005. Uhrit olivat 34–96-vuotiaita, ja Högel valitsi heidät sattumanvaraisesti. Syytteiden mukaan Högel antoi potilailleen tahallaan liian suuria lääkeannoksia, jotta voisi sen jälkeen elvyttää heidät viime hetkellä.

Jäi kiinni itse teossa

Högel jäi kiinni vuonna 2005, kun hän oli antamassa ylimääräistä lääkeannosta potilaalle. Tämän jälkeen hänet tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankilaan murhan yrityksestä.

Seuraava oikeudenkäynti käytiin vuosina 2014–2015. Tämä oikeudenkäynti päättyi siihen, että Högel sai elinkautisen murhasta ja viidestä murhan yrityksestä.

Viimeisin oikeudenkäynti alkoi viime vuonna. Högeliltä kysyttiin oikeudenkäynnin alkupuolella, miksi hän ei tunnustanut kaikkia murhia heti. Hän sanoi tuolloin tajunneensa murhasarjansa koko laajuuden vasta sen jälkeen, kun oli lukenut oikeudenkäynnin asiakirjat ja käynyt terapiassa.

Uhrien omaisia oikeudenkäynnissä edusti Christian Marbach, jonka isoisän Högel tappoi. Marbachin mukaan seuraavaksi oikeuteen tulee haastaa ne kaksi sairaalaa, joissa Högel tappoi potilaita.

–  Syytetyn kanssa olemme päässeet loppuun. Nyt on aika tuoda oikeuteen ne ihmiset, jotka antoivat näiden rikosten tapahtua, Marbach sanoi.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko

Uusimmat Kotimaan uutiset