Saudi-Arabia tuomitsee Netanjahun vaalilupaukset Jordanlaakson liittämisestä osaksi Israelia

RIAD

Saudi-Arabia tuomitsee Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun aikeet liittää Länsirannan Jordanlaakson Israeliin, kertoo maan uutistoimisto.

Netanjahu vannoi eilen liittävänsä Jordanlaakson Israeliin, jos hänet valitaan uudelleen pääministeriksi. Israelissa järjestetään ensi viikolla parlamenttivaalit.

Saudi-Arabian mukaan Netanjahun julistus on erittäin vaarallinen tilanteen kärjistyminen palestiinalaisia vastaan. Sen mukaan lupaus loukkaa räikeästi kansainvälisen oikeuden periaatteita.

Saudi-Arabia myös kutsui 57 Islamilaisen yhteistyöjärjestön jäsenvaltiota hätäkokoukseen asian takia. Maa vetoaa myös kansainväliseen yhteisöön, jotta se tuomitsisi Netanjahun sanat.

"On yksi paikka, jos sa voimme soveltaa Israelin itsemääräämisoikeutta"

Israelin tulevat vaalit ovat jo toiset tänä vuonna, koska maassa ei saatu viime vaalien jälkeen muodostettua hallitusta.

Viimeksi vaalit järjestettiin huhtikuussa. Israelilaislehti Haaretzin mukaan Netanjahu ilmoitti tuolloin, että osia Länsirannasta liitettäisiin Israeliin.

– On yksi paikka, jossa voimme soveltaa Israelin itsemääräämisoikeutta heti vaalien jälkeen, Netanjahu sanoi puheessaan tiistaina.

Haaretz on kertonut, että alueiden haltuunotto tapahtuisi yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa. Netanjahun mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon suunnitelma rauhalle julkaistaisiin vaalien jälkeen. Tämä antaisi pääministerin mukaan "historiallisen mahdollisuuden" Länsirannan ja muiden alueiden haltuunotolle, israelilaislehti kirjoittaa.

"Tuhoaa mahdollisuuden rauhaan"

Palestiinalaisviranomaisen mukaan vaalilupauksen toteutuminen tuhoaisi kaikki mahdollisuudet israelilaisten ja palestiinalaisten väliseen rauhaan.

–  Hän ei ainoastaan tuhoa kahden valtion ratkaisua vaan kaikki mahdollisuudet rauhaan, Hanan Ashrawi sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Haaretz kirjoittaa, että Netanjahun kilpailijat kritisoivat ilmoitusta. Pääministerin Likud-puolueen merkittävin vastustaja Kahol Lavan -puolue ilmoitti, että Netanjahu yrittää käyttää Jordanlaakson asukkaita statisteina kampanjavideossaan.

Netanjahu sanoi, että palestiinalaiskaupunkien, kuten Jordanlaakson Jerikon haltuun ottaminen ei kuulu liittämissuunnitelmaan.

Miehitetty Länsiranta jaettiin 1990-luvun Oslon sopimuksessa kolmeen väliaikaiseen hallintoalueeseen. Sopimuksessa valtaosa Länsirannasta jäi Israelin armeijan alaisuuteen. Samalla suurin osa Jordanlaaksosta jäi Israelin armeijan hallinnon alaiselle alueelle.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset