Bolivian presidentti Evo Morales jättää tehtävänsä

LA PAZ

Bolivian presidentti Evo Morales kertoo jättävänsä tehtävänsä. Morales ilmoitti asiasta tv-puheessa sunnuntaina vain hieman sen jälkeen, kun maan asevoimien komentaja, kenraali Williams Kaliman oli tv-puheessaan kehottanut häntä eroamaan. Kaliman perusteli pyyntöä maan vakauttamisella ja rauhan palauttamisella.

La Pazin kaduilla puhkesi juhlintaa heti eroilmoituksen jälkeen. Ihmiset paukuttelivat raketteja ja heiluttivat Bolivian lippuja.

Morales valittiin hiljattain neljännelle presidenttikaudelleen, mutta Amerikan maiden järjestön OAS:n tarkkailijat julistivat vaalit vilpillisiksi.

Boliviassa on ollut jatkuvia mielenosoituksia sen jälkeen, kun Morales julistettiin vaalien voittajaksi. Osa protesteista on muuttunut väkivaltaisiksi mellakoiksi. Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli 250 loukkaantunut vaalienjälkeisissä väkivaltaisuuksissa.

Viikonloppuna osa maan poliiseista asettui mielenosoittajien tueksi.

Myös oppositiojohtaja Carlos Mesa vaati sunnuntaina Moralesia eroamaan.

– Jos hänellä on edes hitunen isänmaallisuutta jäljellä, hänen tulisi erota tehtävästään, Mesa kommentoi.

Morales ilmoitti aiemmin päivällä taipuvansa uusiin vaaleihin, mutta erosta hän ei vielä silloin puhunut mitään.

Epäselvyyksiä ääntenlaskussa

Lokakuussa pidettyjen vaalien ääntenlaskennassa Moralesin kannatus kohosi epäilyttävästi kesken kaiken. OAS:n tarkkailijoiden mukaan oli mahdollista, että Morales keräsi ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä, mutta tarkkailijat pitivät tilastollisesti epätodennäköisenä, että tämä olisi saanut suoraan voittoon vaadittavan kymmenen prosenttiyksikön etumatkan.

Bolivian vaalivirkailijat ehtivät jo julistaa Moralesin voittajaksi, mutta Mesa ei tunnustanut tuloksia.

Morales, 60, on hallinnut Boliviaa vuodesta 2006 ja on ollut Etelä-Amerikan pisimpään tehtävässään jatkanut johtaja. Hän pyrki vaaleissa jo neljännelle presidenttikaudelleen, vaikka hänen itsensä ajama vuoden 2009 perustuslaki rajoittaa presidentin virkakaudet kahteen perättäiseen. Kolmatta kauttaan hän taannoin perusteli sillä, että vaalikausirajoitus säädettiin kesken hänen ensimmäistä kauttaan.

Vuonna 2016 Morales järjesti kansanäänestyksen virkakausirajan poistamisesta, mutta äänestäjät hylkäsivät ehdotuksen. Moralesin tukijoiden miehittämä perustuslakituomioistuin kuitenkin mitätöi tuloksen ja antoi luvan uuteen kauteen.

Moralesia on toistuvasti syytetty myös korruptiosta.

Kuuba ja Venezuela kiirehtivät tukemaan Moralesia

Kuuba ilmoitti tuoreeltaan tuomitsevansa Bolivian tapahtumat ja kutsui niitä vallankaappaukseksi. Kuuba on kuulunut vasemmistolaisen Moralesin liittolaisiin.

Kuuba "ilmaisee solidaarisuuttaan veljeään presidentti Evo Moralesia kohtaan", maan ulkoministeri Bruno Rodriguez tviittasi. Hän kutsui Moralesia muun muassa Amerikkojen alkuperäiskansojen oikeuksien symboliksi.

Myös Venezuelan sosialistipresidentti Nicolas Maduro asettui kiireesti tukemaan Moralesia ja kutsui tapahtumia niin ikään vallankaappaukseksi.

–  Me kategorisesti tuomitsemme vallankaappauksen veljeämme presidenttiä vastaan, Maduro kirjoitti Twitterissä.

Hän myös kehotti poliittiseen ja yhteiskunnalliseen liikehdintään.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset