Taivaalta tippui jättirakeita Libyassa – Foreca: Kyseessä voi olla uusi maailmanennätys

TRIPOLI, HELSINKI

Libyan pääkaupungin Tripolin lähettyville tippui tällä viikolla taivaalta jättirakeita, kertoo Foreca. Rakeet olivat halkaisijaltaan jopa 20-senttisiä. Kyseessä saattaakin sääpalveluyrityksen mukaan olla uusi maailmanennätys.

Rakeet satoivat sen jälkeen, kun Välimeren yli kohti itää liikkui tiistaina terävä matalapaineen sola, jonka yhteyteen Pohjois-Afrikan edustalla kehittyi voimakkaita supersolu-ukkosia. Ilmakehä oli Forecan mukaan Välimeren eteläosassa erittäin epävakaa ja ainekset voimakkaille ukkospilville olivat kasassa.

Supersolu-ukkonen voimistui Tripolin länsipuolella erittäin rajuksi tiistai-iltana.

–  Voimistumista edesauttoivat ilmakehän voimakkaat pystysuuntaiset lämpötilaerot ja suuri tuuliväänne. Tuulen suunnan ja nopeuden voimakkaat muutokset eri ilmakerroksissa antoivat jättirakeille erinomaisen kasvualustan, Foreca kertoi verkkosivuillaan lauantaina.

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation NOOA:n mukaan ennätystä pitää tällä hetkellä hallussaan Yhdysvaltojen Etelä-Dakotassa vuoden 2010 heinäkuussa havaittu raemöykky, joka oli halkaisijaltaan 20,3-senttinen. Painoa sillä oli 0,9 kiloa.

–  Vielä ei ole vahvistettu, mitä kirjataan tilastoihin Libyan tapauksessa, mutta potentiaalia uudelle maailmanennätykselle on, Foreca kertoo.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa


  • Uutiset
  • Urheilu